In het kader van het project heide- en veenvlinders vond er op vrijdag 8 juli een workshop vlindermonitoring plaats bij Staatsbosbeheer Balloo. De presentatie werd verzorgd door Gerdien Bos van de vlinderstichting in samenwerking met Landschapsbeheer Drenthe en Staatsbosbeheer.
door Willem Bosma
Tijdens de presentatie werd er stilgestaan bij de betekenis van monitoring en de meerwaarde van systematisch onderzoek naar vlinders en libellen. Ook werd er aandacht besteed aan het meetnet vlinders en het effect van stikstof op bepaalde vlindersoorten. Wat vertellen onderzoeksresultaten ons over de vlindersamenstelling en dus de kwaliteit van natuur? Vlinders zijn kwetsbaar, gevoelig en reageren sterk op veranderende omstandigheden in het milieu en in hun leefgebied. Zo zijn er vlinders die gebaat zijn bij stikstof, zoals Dagpauwoog en Atalanta, maar ook vlinders die achteruit gaan of verdwijnen als gevolg van teveel stikstof, zoals heide- en veenvlinders zoals Heideblauwtje, Gentiaanblauwtje en Veenbesblauwtje.
Over vlinders en stikstof
Tot slot ging Gerdien in op de herkenning van vlindersoorten, hier was vanuit de groep ook veel animo voor. Hoe haal je de verschillende witjes uit elkaar? Een mannetje van de Citroenvlinder of Oranjetipje haal je er gemakkelijk uit, maar daarna wordt het al lastiger. Probeer maar eens een Scheefbloemwitje te onderscheiden van een Klein Koolwitje. Ook het uit elkaar houden van verschillende soorten blauwtjes en zandoogjes vereist oefening. Dankzij mooie foto’s en aanwijzingen waarop te letten, maakte iedereen beetje bij beetje kennis met het determineren van soorten. Na afloop van de presentatie deelde Gerdien handige zoekkaarten uit, zodat men thuis ook nog in alle rust kan oefenen met het herkennen van vlindersoorten.
Vervolgens gingen we het Eexterveld in. De hoop was gevestigd op mooi weer, zodat vinders zich mooi zouden laten zien. We hadden geluk, rond 13:00 kwam de zon steeds meer tevoorschijn en werden er veel vlinders gezien. De temperatuur liep nog flink op. Al snel zagen we al soorten zoals Koevinkje, Bruin Zandoogje en een Sint-Jansvlinder en her en der Zwartsprietdikkopje, Groot Dikkopje en verschillende soorten witjes. Verderop in het gebied vlogen vele tientallen Heideblauwtjes.
Kers op de taart
Als kers op de taart mochten we genieten van Gentiaanblauwtjes. Deze zeldzame soort vloog op een stukje vochtige heide met Klokjesgentiaan, de waardplant van de soort. Op een enkele Klokjesgentiaan troffen we ook eitjes aan van het Gentiaanblauwtje, prachtig om te zien. Iedereen genoot van de ene na de andere mooie waarneming in dit fraaie natuurgebied met veel zeldzame en kwetsbare soorten. Naast vlinders werd ook stilgestaan bij libellen en planten. Om wegwijs te worden in de invoerapp Butterfly count werd in tweetallen een korte telling uitgevoerd. Eventuele knelpunten tijdens het invoeren van waarnemingen werden besproken. Uiteindelijk is het iedereen gelukt waarnemingen in te voeren.