Voor leerlingen van het basisonderwijs organiseren wij natuurlessen. Dit zijn speciale buitenactiviteiten, want leren over de natuur gebeurt buiten. Buitenlessen zijn essentieel om interesse in de natuur aan te wakkeren. Daarnaast draagt natuurbeleving op jonge leeftijd bij aan een positieve houding tot natuur op latere leeftijd. Haal de leerlingen dus uit de schoolbanken en neem ze mee op pad. Ontdek wat er allemaal groeit, bloeit en leeft in de omgeving of steek samen de handen uit de mouwen voor de biodiversiteit.
Wij bieden vijf verschillende buitenlessen aan waarmee leerlingen kunnen ervaren hoe het is om buiten bezig te zijn. Dit zijn gezonde en nuttige activiteiten waarbij ze niet alleen in de buitenlucht aan de slag gaan, maar ook meer te weten komen over het landschap en de natuur dichtbij.
Heidebeheer
Samen bezoeken we een heideterrein in de buurt. Daar schonen we de heide: we trekken jonge boompjes uit de grond of knippen/ zagen ze kort. Zo zorgen we ervoor dat het terrein niet dichtgroeit met bos, wat goed is voor de heide die er groeit en de dieren die er leven. Van het snoeiafval maken we een takkenril. Veel dieren en planten profiteren van een goed aangelegde takkenril. Na afloop van de les weten de leerlingen meer over de plant- en diersoorten in het gebied, heidebeheer en hoe ze een takkenril moeten maken.
Bosbeheer
We helpen de boswachter in een bos vlakbij school. In het bos groeien veel bomen en struiken, maar ze horen hier niet allemaal thuis. Van oorsprong komen ze hier niet vandaan of ze groeien zo hard dat ze andere (streekeigen) soorten verdringen. Deze ongewenste begroeiing halen we samen weg: we zagen boompjes om en knippen kleine struiken weg. Het vrijgekomen snoeihout wordt verwerkt in een takkenril, die voedsel, nest- en schuilmogelijkheden biedt aan verschillende dieren. De leerlingen leren tijdens deze les over bosbeheer en de boom- en plantsoorten in het bos.
Wijksafari
Benieuwd wat er allemaal leeft tussen de stoeptegels, langs de slootjes en in de bomen en struiken? Ga mee op wijksafari met een van onze ervaren gidsen. Gewapend met herkenningswijzers, zoekkaarten en schepnetjes gaan we op ontdekkingstocht. Samen ontdekken we wat er in de omgeving van school groeit, bloeit en leeft. Na afloop van de les weten de leerlingen meer over de natuur dichtbij huis.
Insectenhotel bouwen
Voor insecten wordt het steeds moeilijker een goede schuil- en nestelplek te vinden. Om de vliegende gasten in de buurt een handje te helpen, vullen we een insectenhotel. De leerlingen vullen de lege vakken van het hotel met natuurlijk materiaal waar insecten zich graag in nestelen. Denk aan bamboestokken, rietstengels, stro, dennenappels, leem en boomstammetjes. Het hotel krijgt een mooie plek op het schoolplein of in de omgeving van school. De leerlingen komen meer te weten over het belang van insecten en hoe we hen kunnen helpen.
Helpen inventariseren
Hoe meer we over planten en dieren weten, hoe beter we ze kunnen beschermen. Het in kaart brengen van soorten is belangrijk hulpmiddel voor natuurbeheer. Door te inventariseren, kunnen werkzaamheden beter worden afgestemd op de (kwetsbare) dieren en planten die in een gebied leven. Met zoekkaarten gaan we op pad om te kijken wat we tegenkomen. Na afloop van de les weten leerlingen meer over natuurbeheer, inventarisatie en welke plant- en diersoorten in een gebied voorkomen.
Aan de slag
Wilt u met uw klas de natuur in? Laat uw gegevens achter via het onderstaande formulier. Na ontvangst van uw aanmelding nemen we contact met u op om samen een geschikte locatie en datum te kiezen. Heeft u vragen of wilt u meer weten? Neem dan contact op met het scholenteam van Landschapsbeheer Drenthe via scholen@lbdrenthe.nl.