Het Drentse landschap is een lappendeken van verschillende eigenaren: particulieren, stichtingen, overheden en natuurbeheerders. Wat voor eigenaar u ook bent, Landschapsbeheer Drenthe kan u helpen bij de inrichting, beheer en onderhoud aan uw terrein of landschapselement zoals een houtwal, poel of boomgaard.
Maar u kunt ook bij ons terecht voor praktische hulp bij bijvoorbeeld:
- het opstellen van een beheeradvies of het maken van werkplannen;
- de opname in een gebiedsplan Streekbeheer en/of een gemeentelijk jaarplan;
- de uitvoering van het beheer met professionals of mensen uit een bepaalde doelgroep;
- het organiseren van werkdagen met vrijwilligers;
- het organiseren van werkdagen met inzet van scholieren.
Vindt u het ook belangrijk om het Drentse karakter te behouden in het landschap en op uw eigen erf? Lees dan verder om te zien hoe u als grondeigenaar kan bijdragen aan het behoud van een streekeigen leefomgeving!
Werkdagen door vrijwilligers
Vrijwilligers kunnen u ondersteunen bij het onderhoud en behoud van uw terrein, zodat u er minder omkijken naar heeft. Samen aan de slag! Het onderhoud doen ze tijdens werkdagen die één of meerdere keren per jaar georganiseerd worden.
Rechten en plichten eigenaar
Als u samen wilt werken met vrijwilligers, dan komen er wel enkele rechten en plichten bij kijken voor u als eigenaar:
- u moet toestemming geven voor de vrijwilligerswerkdag op uw terrein;
- u bent bij wet verantwoordelijk voor de veiligheid op uw terrein;
- u dient de veiligheidsrisico’s van het terrein in kaart te brengen door het invullen van een risico-inventarisatieformulier. Dit is aan te vragen bij Landschapsbeheer Drenthe;
- u kunt als eigenaar altijd de werkzaamheden op uw eigendom stilleggen wanneer u dat nodig vindt.
Financiële bijdragen door eigenaren
Over het algemeen dragen eigenaren bij aan de gemaakte kosten door vrijwilligers op uw eigendom. Waar mogelijk kunnen subsidies worden aangevraagd of ingezet als er vrijwilligers worden betrokken bij het onderhoud.
Mocht u om de één of andere reden geen subsidie krijgen maar wilt u wel graag uw terrein of landschapselement beschikbaar stellen voor onderhoud door vrijwilligers? Geen zorgen! Landschapsbeheer Drenthe en de vrijwilligers maken in dit geval een inschatting wat haalbaar is en of werkzaamheden ook zonder vergoeding kunnen worden uitgevoerd.
U kunt bijvoorbeeld een bijdrage leveren aan de vrijwilligersgroep door het gezaagde hout aan de groep te schenken. Door het hout vervolgens te verkopen kan de groep de nodige inkomsten genereren. Snoeibrigades van hoogstamfruitbomen brengen vaak een klein bedrag per gesnoeide fruitboom in rekening bij de eigenaar. Bij natuurbeheerders of eigenaren van landgoederen is het redelijk dat gemaakte cateringkosten (hapje en een drankje) door de eigenaar worden vergoed.
Ontvangt u een ANLB vergoeding? Dan kunt deze vergoeding mogelijk inzetten voor de dekking van andere kosten in het landschapsonderhoud in uw omgeving.
Kosten door LBD
Als Landschapsbeheer Drenthe kosten maakt voor voorzieningen tijdens bijvoorbeeld vrijwilligerswerkdagen op uw terrein, dan hoeft u deze kosten niet te betalen. Voorwaarde is wel dat de werkdag een Landschapsbeheer Drenthe-uitstraling heeft (bijv. door geplaatste banners/vlaggen op het terrein) of, bij werkdagen op eigendom van natuurbeheerders, een gezamenlijke uitstraling in groepsverband.