Wildlands Emmen draagt bij aan een onderzoek van Landschapsbeheer Drenthe en RAVON naar het gedrag van knoflookpadden in akkers. De knoflookpad is een bedreigde soort en kent nog maar enkele vindplaatsen in Nederland. Hij staat op de zogenoemde Rode Lijst. Een van de belangrijkste populaties is te vinden in Drenthe in de omgeving van de Hondsrug, tussen Ees en Weerdinge. Het dier is ’s nachts actief en graaft zich in de bodem voor zonsopkomst in. Omdat akkers losse bodems hebben, vormen dat geschikte plekken om ondergronds te gaan.
Er is echter nog veel onbekend over hoe de dieren zich in akkers gedragen en of er bepaalde voorkeuren zijn voor akkers. Daarom zijn wij samen met RAVON (Reptielen Amfibieën Onderzoek Nederland) een onderzoek gestart. De padden moeten hiervoor individueel herkenbaar zijn en daarom worden zij voorzien van een microchip. Deze microchips ontvangen wij van Job Stumpel, de dierenarts van Wildlands. Op deze manier draagt het dierenpark bij aan het onderzoek. Nu kunnen we de knoflookpadden goed monitoren.
Krachtenbundeling
Het is niet de eerste keer dat er wordt samengewerkt ten gunste van de knoflookpadden. In 2014 en 2015 heeft Wildlands (toen nog Dierenpark Emmen) ook al meegewerkt aan de versterking van de knoflookpaddenpopulaties ten noorden van Emmen. De dierentuin heeft destijds duizenden eitjes van deze uiterst zeldzame amfibiesoort opgekweekt tot grote larven. De larven zijn vervolgens door Stichting RAVON en Landschapsbeheer Drenthe in verschillende poelen uitgezet.