Landschapsbeheer Drenthe en de WMD hebben de bedreigde wilde narcis met succes geïntroduceerd in waterwingebied Ruinerwold. De wilde narcis is een inheemse bollensoort die in Drenthe in een aantal specifieke gebieden voorkwam. Maar in de loop der jaren verdwenen de oorspronkelijke groeiplaatsen. De bollen zijn vorig jaar geplant en staan nu al in bloei. Met de introductie dragen de organisaties bij aan het behoud van de soort.
De wilde narcis is een bolgewas en behoort tot de familie van de narcissen (Amaryllidaceae). Hij wordt zo’n 15 tot 30 cm hoog en bloeit normaliter in maart en april. Dit jaar bloeit de wilde narcis al een maand eerder. De bloemen staan iets geknikt op de bloemsteel, de kroonbladen zijn lichtgeel van kleur en de trompetvormige bijkroon heeft een diepere gele kleur. Het belangrijkste verschil tussen de wilde narcis en de trompetnarcis is het formaat; de wilde narcis is kleiner, de bloeiperiode; de wilde narcis bloeit eerder en de kleur; de wilde narcis is duidelijk tweekleurig.
Landschapsbeheer Drenthe en de provincie Drenthe zijn het project Drentse Paosbloem gestart om de wilde narcis terug te brengen in (oorspronkelijke) natuurgebieden en om erf eigenaren bewust te maken dat ze een bijdrage kunnen leveren aan het behoud van deze karakteristieke soort. De Wilde Narcis is namelijk vanuit de beekdalen geïntroduceerd op Drentse erven waar hij als sierplant diende. In 2019 is de soort onder de aandacht gebracht bij bewoners in de verspreidingsgebieden Ruinerwold en Schoonebeek. De animo was groot en vrijwilligers zijn inmiddels aan de slag met lokale bollenbanken voor toekomstig gebruik in de eigen streek. In 2020 wordt het project uitgebreid naar Nijeveen en Wapserveen.
Natuurbeheer WMD
De Drentse waterwingebieden zijn prachtige natuurgebieden. Met onder de grond een belangrijke bron. Van het grondwater maakt de WMD uw drinkwater. Natuur is de beste bescherming van deze bronnen. Daarom gaat de WMD heel zuinig en zorgvuldig met de gebieden om en combineren ze samen met partners het winnen van water met de ontwikkeling van natuur en landschap. De natuur zorgt voor het water. De WMD zorgt voor de natuur.
Wat kunt u doen?
Er zijn een aantal dingen die u kunt doen of moet laten om de wilde narcis te behouden.
- Vertel omwonenden over deze bijzondere soort; het kan voorkomen dat mensen niet weten dat ze een bijzondere narcis in hun tuin hebben staan;
- Let bij werkzaamheden in uw tuin op de wilde narcis (maai eromheen);
- Gaat u uw tuin in de nazomer/winter aanpassen, breng dan in kaart waar de narcissen groeien zodat u ze niet per ongeluk verwijdert;
- Plant geen andere struiken of bloemen naast de narcissen om te voorkomen dat ze in de verdrukking komen;
- Wilt u het tuindeel met de wilde narcissen maaien, doe dit dan wat later in het seizoen (medio juli, het liefst
in augustus), zodat de narcissen de kans krijgen om zaad te vormen; - Mocht het om de één of andere reden noodzakelijk zijn dat een deel van de tuin waar de wilde narcis groeit te bebouwen, te vergraven, neem dan in overweging om de bollen op te graven en deze te verplaatsen naar een andere locatie in de tuin.
Item ROEG!
Collega Stefan Pronk en Peter Bartelds van de WMD zijn samen met ROEG! op zoek gegaan naar de Wilde Narcis. Bekijk het filmpje op de website van ROEG! (Het item is opgenomen voor de maatregelen rondom het nieuwe Coronavirus COVID-19 van kracht werden.)
Het project Drentse Paosbloem wordt mogelijk gemaakt door de financiële bijdragen van de provincie Drenthe en de Nationale Postcode Loterij.