Mensen die in het groen werken lopen een groot risico om gebeten te worden door een teek en het krijgen van de ziekte van Lyme. Ook als je een wandeling maakt door de natuur is het verstandig om alert te zijn. Controleren op teken blijft van belang. Van maandag 17 tot en met 21 april vindt de Week van de Teek plaats om u hiervan bewust van te maken. Dit jaar wordt de ’tekenweek’ voor de vijftiende keer georganiseerd door Stigas samen met een groot aantal organisaties.
De afgelopen jaren is er veel bereikt: werkgevers geven voorlichting, verstrekken beschermende middelen, stellen tekenverwijderaars beschikbaar, meer dan 90 procent van de werknemers met een groot risico op tekenbeten controleert zichzelf dagelijks en teken worden snel verwijderd. Deze aandacht blijft nodig. Het is belangrijk om te blijven inventariseren waar de teek zit, voorlichting te geven en middelen beschikbaar te stellen om tekenbeten te voorkomen.
Toekomst: beschermende kleding en vaccin
Op het gebied van beschermende kleding en vaccins zijn er volop ontwikkelingen. Zo zijn de ervaringen met het dragen van kleding geïmpregneerd met permetrine uitgebreid onderzocht. Deze uitkomsten zijn leidend geweest bij het opstellen van een norm. Binnenkort is er een stemmingsronde voor deze Europese CEN-norm. Na een positieve stemming komt er voor deze kleding een CE-markering, herkenbaar aan het speciale label in de kleding. Deze biedt de zekerheid dat de kleding én effectief is tegen tekenbeten gedurende een bepaald aantal wasbeurten én dat er geen gezondheidsrisico’s zijn. Er is nog geen vaccin tegen de ziekte van Lyme, maar er is wel een groot internationaal onderzoek gaande naar een nieuw vaccin. Het experimentele vaccin is gericht tegen verschillende soorten Lymebacteriën die in de Verenigde staten en in Europa voorkomen. Het onderzoek, waaraan ook Amsterdam UMC deelneemt, loopt tot eind 2024.
Enquête
Deze week is er veel aandacht voor de teek. Stigas heeft een enquete gemaakt voor mensen die in de agrarische of groene sector werkzaam zijn over het verwijderen van teken. Met de uitkomsten wil Stigas de voorlichting en instructies over het verwijderen van teken verbeteren. Wanneer u actief bent in het groen willen wij u vragen de enquete in te vullen. Klik hier voor de link.
Tekenspreekuur
Stigas organiseert gedurende de hele week het tekenspreekuur. Iedereen die in de agrarische en groene sector werkt, kan tussen 9.00 uur en 10.00 uur vragen stellen over het voorkomen van tekenbeten en de ziekte van Lyme. Mirjam de Groot, deskundige in het voorkomen van tekenbeten, beantwoordt de vragen telefonisch. Bellen kan zonder afspraak. Het telefoonnummer is: 06 20 09 66 79.