Het is weer opletten geblazen: de teek is in aantocht. Als de temperatuur boven de 4-6 graden komt, worden teken actief. Ongeveer één op de vijf teken is besmet met de bacterie, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Van 17 tot en met 21 april vindt de Week van de Teek plaats om je hiervan bewust te maken en wat je kunt doen om een tekenbeet te voorkomen.
Mensen die in het groen werken lopen een groot risico om gebeten te worden, maar ook als je wandeling maakt in een natuurgebied is het verstandig om alert te zijn. Eerst werd gedacht dat teken vooral op plekken zaten met hoog gras en een laag verterende bladeren of mos, maar onlangs is gebleken dat teken ook in kort gemaaid gras kunnen zitten. Zoals op een gazon of op terrassen met gras tussen de tegels en in borders. Dit betekent dat je ook in de tuin moet opletten. Controleer na een wandeling door de natuur of een middag in je tuin altijd of je teken hebt opgelopen.
Aan de wandel
Teken zijn kleine, platte, spinachtige diertjes. Zodra hij zich heeft vastgegrepen, gaat de teek aan de wandel over zijn ‘prooi’, tot hij een plekje vindt waar hij zich vast kan bijten. De teek kan mensen overal op de huid bijten, maar heeft de voorkeur voor liezen, knieholtes, oksels, de bilspleet, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Dit zijn dan ook de plekken die je goed moet controleren na een bezoek in het groen. Controleer direct als je thuiskomt op tekenbeten en verwijder eventuele teken zo snel mogelijk.
Wil je weten wat je moet doen om een beet te voorkomen en hoe je moet handelen bij een tekenbeet? Dat lees je hier.