Van 25 tot en met 29 april is het de ‘Week van de teek’. Nu de temperatuur weer oploopt in het voorjaar, worden teken actief. Voor iedereen die in het groen aan de slag gaat of graag in de natuur is, is het goed om meer te weten over de risico’s en het voorkomen van tekenbeten. Teken kunnen ziektes overbrengen, onder andere de ziekte van Lyme.
Teken lijken op spinnen en kunnen erg klein zijn. Ze komen in heel Nederland voor en leven in bossen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Teken verstoppen zich graag in struiken, (hoog) gras, (dode) bladeren en lage begroeiing. Vanuit deze plekken stappen ze over op passerende dieren of mensen. Teken vallen niet vanuit een boom op mensen, zoals in het verleden veelal werd beweerd.
Waar gaan teken zitten?
Zodra hij zich heeft vastgegrepen, gaat de teek aan de wandel over zijn “prooi”, tot hij een plekje vindt waar hij zich vast kan bijten. De teek kan mensen overal op de huid bijten, maar heeft de voorkeur voor liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Controleer deze plekken en uw kleding goed na thuiskomst bij een bezoek in het groen. Verwijder eventuele teken zo snel mogelijk.
Ziekte van Lyme
De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia Burgdorferi en wordt aan mensen doorgegeven door een beet van een besmette teek. Ongeveer 1 op de 5 teken draagt de bacterie bij zich. Ruim 1 miljoen mensen krijgen jaarlijks een tekenbeet.
Tekenbeten voorkomen
Om de kans op een tekenbeet te verkleinen, kunt u een aantal voorzorgsmaatregelen nemen:
- Loop niet door dichte begroeiing en struiken.
- Draag huidbedekkende kleding en draag sokken over de broek.
- Spuit sokken, schoenen en broek eventueel in met een insectenwerend middel dat DEET bevat.
- Smeer onbedekte huid in met anti-insectenmiddel dat DEET bevat.
Tekenspreekuur
Speciaal voor iedereen die in het groen werkt is er tijdens de Week van de teek tijdelijk het Stigas Tekenspreekuur. Mirjam de Groot, preventieadviseur bij Stigas, beantwoordt telefonisch vragen over het voorkomen van tekenbeten en de ziekte van Lyme. Het spreekuur is van maandag 25 april tot en met vrijdag 29 april, met uitzondering van Koningsdag, van 9.00 uur tot 10.00 uur. Klik hier voor meer informatie.
Teek Care webinar
Voor mensen die in het groen werken organiseert FNV een Teek Care webinar op 25 april om 19.00 uur. Een handige manier om snel en gemakkelijk meer over teken te leren. In een uur vertelt collega André Efftink alles wat u moet weten over teken. Als boomspecialist weet André als geen ander hoe u zo veilig mogelijk werkt. Schrijf u hier in.
Gratis tekenverwijderaar
Vrijwilligers van LBD die nu het veld in gaan, kunnen een gratis tekenverwijderaar bij Landschapsbeheer Drenthe aanvragen door een mail te sturen naar info@lbdrenthe.nl.
De ‘Week van de teek’ is een initiatief van Stigas in samenwerking met Landschappen NL en tientallen groene organisaties. Kijk op de website van Stigas voor meer informatie.