Mede dankzij de inzet van vele vrijwilligers kunnen wij blijven genieten van een groene (leef)omgeving. Landschapsbeheer Drenthe organiseert speciaal voor die mensen de jaarlijkse vrijwilligersdag: een moment dat we stilstaan bij al het werk dat vrijwilligers verzetten in het Drentse (cultuur)landschap. De editie van 2023 vond afgelopen zaterdag (6 mei) plaats in Veenhuizen. Met zo’n 140 bezoekers, blikken we terug op een geslaagde dag.
Erik de Gruijter, directeur van Landschapsbeheer Drenthe, opende de ochtend en vertelde hoe het afgelopen jaar is verlopen. Er is veel gebeurd in 2022. De organisatie is in omvang gegroeid, het aantal vrijwilligers is wederom toegenomen en het aantal groepen is nog nooit zo hoog geweest. Maar liefst 6.769 vrijwilligers hebben in het (openbaar) groen gewerkt, verdeeld over 417 groepen. De vrijwilligers -die door Landschapsbeheer Drenthe worden ondersteund- pleegden nog niet eerder zoveel onderhoud aan de houtwallen en -singels, natuurterreinen en boselementen. Tevens is er een record aantal fruitbomen gesnoeid. Redenen genoeg om de vrijwilligers in het zonnetje te zetten.
Na de terugblik werd het woord gegeven aan gedeputeerde Henk Jumelet: “In Drenthe wordt natuur, rust, ruimte en bos, ofwel het typisch Drentse landschap, saamhorigheid en verbondenheid als belangrijk ervaren. En die waarden zie ik jullie [de vrijwilligers en Landschapsbeheer Drenthe] samenbrengen. Daar ben ik ontzettend trots op. Want op die manier kunnen we bijdragen aan de toekomst, aan het behouden van het prachtige landschap en de kernwaarden van de provincie.” Hoe ons Drentse (cultuur)landschap is ontstaan en welke processen hebben geleid tot een structurele verandering daarvan, werd door Marijke Zwart, specialist landschap en cultuurhistorisch erfgoed, in een korte presentatie toegelicht.
Na afloop van het centrale gedeelte gingen de vrijwilligers op excursie of volgden een lezing. Het was een gevarieerd programma. Van een excursie over de historie van Veenhuizen tot een fietstocht langs het Fochteloërveen. Van een bezoek aan het graftrommelmuseum en het Vierde Gesticht tot een wildplukwandeling. Andere excursies waaraan men kon deelnemen waren: oud hout (over monumentale bomen in Veenhuizen), de tuinen van Weldadigheid, het schietterrein (historie en natuurvisie), pingo Esmeer (een van de grotere pingoruïnes in onze provincie) en houtwallen en -singels. In het Verenigingsgebouw werden lezingen gegeven over natuurerven en Drentse slangen. De vrijwiligersdag werd smakelijk afgesloten met een gezamenlijke lunch in het Verenigingsgebouw.
Sfeerimpressie van de vrijwilligersdag.
Klik hier om de presentatie (terugblik 2022) na te lezen. De afbeelding van de landschapsontwikkeling wordt vanwege auteursrechten niet online gepubliceerd.