Aan de oostzijde van Borger ligt sinds kort een bijzonder voedselbos, of eigenlijk een voedselpad met boskamers. De gemeente Borger-Odoorn heeft het aanwezige park uitgebreid met inheemse bomen, struiken, planten, kruiden en bloemen, die eetbare producten opleveren. Dit nieuwe voedselpad volgt de oostelijke dorpsgrens. Bij dit zogenaamde voedselbospad gaat het niet alleen om de oogst, maar ook om het verhogen van de biodiversiteit. Voor het beheer en de verdere ontwikkeling van het voedselbos is Landschapsbeheer Drenthe op korte termijn op zoek naar vrijwilligers die zich hiervoor willen inzetten en meedenken. Bent u geïnteresseerd in groenonderhoud, (voedsel)bosbeheer en educatie? Neem dan contact op met Landschapsbeheer Drenthe.
Een voedselbos is meer dan een natuurlijk bos waar voedsel wordt verbouwd. Een goed ontworpen voedselbos biedt namelijk voedsel en onderdak aan ontelbare (dier)soorten. Ook draagt het bij aan kennis over eetbare natuur en de waarde daarvan. Door de aanleg van een voedselbos worden bewoners meer bewust van wat er wordt gegeten, maar ook waar het voedsel vandaan komt.
Voedselbos Borger
Om het reeds aanwezige park en het omliggende terrein te transformeren in een echt voedselbos zijn 43 fruitbomen en 18.350 stuks (eetbaar) bes- en vruchtdragend bosplantsoen aangeplant en is er op een aantal plekken kruidenrijke grasmengsels ingezaaid. Een enorme klus! Bij de plannen en de realisatie is behalve de gemeente Borger-Odoorn ook Landschapsbeheer Drenthe, Het Drentse Landschap en het Hunebedcentrum betrokken. Komend voorjaar kunnen waarschijnlijk de eerste kruiden worden geplukt en in het najaar bessen, appels en noten van de oudere noot- en fruitbomen die er staan. De oogst van de jonge fruitbomen en het bosplantsoen laat natuurlijk nog een paar jaar op zich wachten.
Streekeigen beplanting
Landschapsbeheer Drenthe zet zich in voor streekeigen soorten en pleit voor plantgoed dat inheems en zoveel mogelijk passend bij de streek is. Het zijn bomen en struiken die van oorsprong in de provincie groeien, geschikt zijn voor de bodemomstandigheden en thuis horen in het karakteristieke Drentse (cultuur)landschap. Hiermee wordt de instandhouding van bepaalde soorten bewerkstelligd en wordt de weerbaarheid tegen ziektes vergroot.
Werken aan beheer en ontwikkeling
Voor de verdere ontwikkeling, het beheer en oogsten is Landschapsbeheer Drenthe op korte termijn op zoek naar vrijwilligers. De werkzaamheden bestaan in de beginfase voornamelijk uit groenonderhoud, zoals het vrijzetten van jonge fruitbomen, wandelpaden maaien en oogsten. Ook is er ruimte om mee te denken over de verdere ontwikkeling van het bos. De ambitie is om een educatief traject te ontwikkelen. Denk hierbij aan het geven van rondleidingen of organiseren van oogstfeesten.
Aanmelden
Bent u geïnteresseerd in groenonderhoud, (voedsel)bosbeheer en educatie en wilt u meehelpen? Meld u dan aan als vrijwilliger via het onderstaande formulier of stuur een e-mail naar info@lbdrenthe.nl onder vermelding van ‘Voedselbos Borger’.