Tegenover het museum Valse Kunst in Vledder staat de oudste iep van West-Europa. De circa 170-jarge veldiep heeft het echter niet gemakkelijk: de boom wordt al lange tijd geplaagd door de iepenziekte en de agressieve zadelzwam, waardoor de stam sterk is uitgehold. Om de omgeving veilig te stellen, plaatste de Bomenwacht samen met de Brand Boomverzorging eerder deze maand extra verankeringsdraden.
Lang voor de bouw van het voormalige Raadhuis -nu museum Valse Kunst- werd in 1850/1860 de veldiep geplant. De monumentale boom is meerdere malen getroffen door de iepenziekte, maar dankzij een jaarlijkse inenting kan het zich hier goed tegen verweren. Helaas wordt de senior ook getergd door de verraderlijke zadelzwam: een agressieve zwam die ervoor zorgt dat de stam steeds verder uitholt. Uit de laatste picusmeting blijkt dat het proces van uithollen sneller gaat dan dat de boom nieuw hout in de stam kan aanmaken. Om de veiligheid van de omgeving te garanderen, zijn eerder deze maand extra verankeringsdraden bevestigd. De twee stamdelen zijn met RVS staaldraden aan buurbomen vastgemaakt. Mocht de stam onverhoopt breken door weersomstandigheden, dan voorkomen deze draden eventuele schade aan het museum. De buurbomen zijn sterk genoeg om de iep op te vangen.
De veldiep kreeg al eerder hulp vanwege aangerichte schade door de zadelzwam. In 2011 was de boom niet meer vitaal genoeg om het gewicht van de kroon te dragen en is toen flink ingenomen. Van de 25 meter hoge iep staan nu twee 13 meter hoge stammen. Gelukkig reageerde de veldiep goed op deze rigoreuze ingreep. Sindsdien maakt de boom veel lot (groeischeuten) en is het een soort grote knotboom. De senior geeft zich niet zomaar gewonnen.
Picusmeting?
Door een picusmeting te gebruiken, is het mogelijk de veiligheid van een (monumentale) boom te bepalen zonder deze te beschadigen. Op de bomen worden sensoren geplaatst en met behulp van een elektronische hamer worden geluidsgolven door de boom gestuurd. Met speciale software worden de meetresultaten uitgelezen en zichtbaar gemaakt in een soort echo. Op deze dwarsdoorsnede van de stam is te zien hoeveel gezond houtweefsel (restwand) de stam heeft. Op die manier kan worden bepaald of de senior vitaal genoeg is om het gewicht van de kroon te dragen. Een kostbare, maar mooie manier om de veiligheid van de boom in kaart te brengen.
Samen met de gemeente Westerveld (eigenaar van de boom) en een specialistisch team proberen we deze zeer bijzondere boom zo lang mogelijk te behouden.