Hou je notitieboekje in de aanslag, want op vrijdag 7 juli tot en met zondag 9 juli gaan we weer vlinders tellen tijdens de jaarlijkse Tuinvlindertelling. Dit wordt georganiseerd omdat het slecht gaat met de vlinders in ons land. Door de telling ontstaat een beter beeld van de toestand van de natuur in stad en dorp waar dagvlinders op reageren. De Vlinderstichting verzamelt al jarenlang gegevens over vlinders, zodat ze nog beter beschermd kunnen worden.
Meedoen met de tuinvlindertelling kan via tuintelling.nl. Zodra het evenement live gaat, kan je jouw resultaten gemakkelijk kan doorgeven. Elke telling wordt op prijs gesteld. Je mag dus zo vaak tellen als je wil! Eén keer tellen is al voldoende om mee te doen. Maar je kan ook 2, 3 of 10 keer tellen in je tuin.
Hoe gaat een vlindertelling in zijn werk?
- Kies een zonnig moment om te tellen, want dan laten de meeste vlinders zich zien. Vlinders zijn vooral actief tussen 11 uur ’s ochtends en 3 uur ’s middags. Dat is dus het beste moment om te tellen.
- Loop een rondje door de tuin en noteer gedurende 15 minuten alle vlinders die je ziet.
- Tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan kan het zijn dat je vlinders twee keer telt. Geef dus alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Voorbeeld: je ziet eerst 3 dagpauwogen tegelijk. Tien minuten later zijn er weer 2 dagpauwogen. Dan geef je door: 3 dagpauwogen.
Zie je later op de dag of een van de andere teldagen weer vlinders? Dan kun je die doorgeven via een nieuwe telling. Doe je mee?