Wilt u meer weten over wilde, autochtone bomen en struiken in Drenthe? Heeft u interesse in een leergang om de Drentse soorten te herkennen en te inventariseren? Kom dan naar het symposium Autochtone bomen en struiken in Drenthe op woensdag 10 mei 2023! Op deze dag nemen een aantal prominente sprekers, waaronder Bert Maes, u mee in de wereld van autochtone bomen en struiken. Aansluitend gaan we op veldexcursie naar het Lieverder Noordbos, één van de sterlocaties op gebied van autochtone beplanting in onze provincie.
Wilde bomen en struiken behoren tot onze autochtone flora. Deze bomen en struiken hebben zich na de laatste IJstijd spontaan in Nederland gevestigd, zonder directe invloed van de mens. Het genetisch materiaal van deze soorten heeft zich duizenden jaren lang aangepast aan lokale (groei)omstandigheden. In Drenthe komen relatief veel autochtone soorten voor. Bovendien is onze provincie belangrijk voor het behoud van een aantal zeldzame en kwetsbare soorten. Maar het gaat niet goed: bijna de helft van onze autochtone boom- en struiksoorten is zeldzaam en worden bedreigd in hun voortbestaan. In onze provincie gaat het om 70 autochtone soorten, waarvan 42% wordt bedreigd of zelfs al is verdwenen. Tijdens het symposium vertelt een aantal sprekers meer over het belang en behoud van autochtone beplanting.
Programma
09.30 uur Inloop
10.00 uur Welkomstwoord
10.10 uur Lezingen van onder andere Bert Maes over autochtone bomen en struiken
12.00 uur Lunch
13.00 uur Start veldexcursie naar het Lieverder Noordbos onder leiding van Bert Maes
15.15 uur Presentatie leergang
15.30 uur Afsluiting onder het genot van een drankje
We ontvangen u graag in restaurant Cuisinerie Mensinge (adres: Mensingheweg 1) in Roden. De inloop start vanaf 9.30 uur, het programma begint om 10.00 uur. Na een kort welkomstwoord volgen er lezingen over autochtone beplanting van onder andere Bert Maes, ecoloog, cultuurhistoricus én specialist op gebied van inheemse bomen en struiken. In 1990 ontwikkelde Maes een methode om autochtone soorten op te sporen en in kaart te brengen. Sinds 1992 voert hij vanuit het Ecologisch Adviesbureau Maes voor vele opdrachtgevers inventarisaties voor autochtone bomen en struiken uit. Na afloop van de presentaties geniet u van een lunch, waarna u gezamenlijk met de auto of bus vertrekt naar het Lieverder Noordbos. Een sterlocatie van autochtone bomen en struiken in Drenthe. Omstreeks 15.15 uur keren we terug naar Landgoed Mensinge en presenteren wij onze leergang. Onder het genot van een drankje sluiten we het symposium af.
Tip Kleed u naar de verwachte weersomstandigheden en trek stevige wandelschoenen aan, draag kleding met lange mouwen en broekspijpen in verband met teken.
Het symposium is een onderdeel van de grotere missie van de provincie Drenthe en Landschapsbeheer Drenthe om een bijdrage te leveren aan het behoud van onze oorspronkelijke biodiversiteit. In het kader hiervan starten we eind mei met de leergang Autochtone bomen en struiken in Drenthe. Met als doel een netwerk van vrijwilligers op te zetten die inventarisaties uitvoeren en kennis over autochtone soorten opdoen en verspreiden.Voor deze leergang kunt u zich tijdens het symposium inschrijven.
Aanmelden
Aanmelden voor het symposium is verplicht. In het formulier geeft u ook eventuele dieetwensen aan voor de lunch. Opgeven kan tot en met woensdag 3 mei 2023. Mocht u minder mobiel zijn dan is het ook mogelijk om gedeeltelijk aan te sluiten en enkel de lezingen bij te wonen.
Aanmelden voor het symposium is helaas niet meer mogelijk.
Het symposium en leergang over autochtone bomen en struiken in Drenthe wordt in samenwerking met Ecologisch Adviesbureau Maes georganiseerd en is mogelijk dankzij de financiële steun van de provincie Drenthe.