De Roodbaardtuin achter het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA) is gisteren officieel geopend. Lange tijd was het historische park verwaarloosd. Samen met vrijwilligers, NoorderErf en Dolmans Landscaping heeft Landschapsbeheer Drenthe de tuin opgeknapt.
De beroemde tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard (1782 – 1851) heeft in Assen en ver daarbuiten ruim vijftig bijzondere tuinen en parken ontworpen. Daarvan is een aantal restanten bewaard gebleven, zo ook aan de achterzijde van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA). Lange tijd was het historisch park onbegaanbaar. De paden waren overwoekerd met gras en verstopt achter grote rododendrons. Door de inzet van vrijwilligers, NoorderErf en Dolmans Landscaping kunnen inwoners, bezoekers en patiënten van het ziekenhuis nu genieten van een wandeling over dit prachtige terrein. Paul van der Wijk, bestuursvoorzitter van het WZA, opende de stobbe-poort in de Roodbaardtuin.
Erfgoedvrijwilligersprijs
Zonder de inzet van de vrijwilligersgroep was de (her)opening van de Roodbaardtuin niet mogelijk geweest. Maandenlang hebben zij keihard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. Onder begeleiding van Landschapsbeheer Drenthe heeft de groep gewerkt aan het herstel. Vanaf oktober vorig jaar kwamen zij elke vrijdagochtend bij elkaar. Weer of geen weer. En voerden zij tal van herstelwerkzaamheden uit: van het verwijderen van ongewenste opslag tot het herstellen van de oorspronkelijke paden. Om de vrijwilligersgroep te bedanken voor hun enorme inzet heeft Landschapsbeheer Drenthe hen voorgedragen voor de Erfgoedvrijwilligersprijs.
De erfgoedvrijwilligersprijs is een initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en wordt in 2021 voor de tweede keer uitgereikt door demissionair minister Ingrid van Engelshoven. In de erfgoedsector zijn het veelal vrijwilligersgroepen die zich inzetten voor het behoud, het onderhoud en de ontsluiting van ons (immaterieel) cultureel erfgoed. Met deze prijs wil het ministerie het vrijwilligersteam dat zich het afgelopen jaar uitzonderlijk heeft ingezet voor het (cultureel) erfgoed van Nederland belonen voor zijn inzet. Een onafhankelijke jury, onder leiding van juryvoorzitter Kathleen Ferrier, kiest uiteindelijk drie finalisten uit de inzendingen.
Het herstel van de Roodbaardtuin in Assen is mogelijk gemaakt door de financiële bijdragen van provincie Drenthe, gemeente Assen, Nationale Postcode Loterij, Prins Bernard Cultuurfonds Drenthe en de Rabobank Assen en Noord-Drenthe.