Storm Poly, de zwaarste zomerstorm ooit gemeten, raasde op woensdag 5 juli over Nederland. Met name in de noordwestelijke helft van het land liet zij een spoor van vernieling achter, maar ook in Drenthe werd de nodige schade aangericht. Een van de slachtoffers was de circa 200-jarige zilverlinde in de weide bij Havezate Mensinge in Roden. De monumentale reus was spijtig genoeg niet opgewassen tegen de kracht van Poly.
Zomerstormen komen niet vaak voor, maar leveren over het algemeen problemen op. Bomen staan vol in blad en kunnen daardoor harde wind(stoten) moeilijker verdragen, al helemaal in combinatie met regenval. Ook de monumentale zilverlinde bij Havezate Mensinge in Roden heeft Poly niet kunnen trotseren. Met brute kracht is de reus gevloerd, vrijwel alle takken waren afgebroken. Met pijn in het hart licht boomspecialist André Efftink toe: “Nergens in Drenthe ben ik een zilverlinde als deze tegenkomen, zowel in leeftijd als in omvang. Dit exemplaar heeft een respectabele leeftijd van bijna 200 jaar mogen bereiken. Gelukkig nemen we niet helemaal afscheid: tijdens de inspectie bleek nog een levende twijg aan de boom vast te zitten. Een deel van de twijg zal in de winter worden geënt, zodat we over een paar jaar (genetisch) dezelfde boom kunnen terugplanten. De overgebleven stomp blijft staan en kan samen met enkele dikke stamstukken op de plek vergaan. Dit levert voor insecten en schimmels een prachtige plek op om zich te ontwikkelen. Van de nog niet vergane stam maken we een bank en stoeltjes die we op het terrein plaatsen. De boom wordt niet vergeten: later dit jaar plaatsen we nog een infopaneel.”
Leeftijd komt met gebreken
Met een diameter van 115 centimeter, een kroondiameter van 21 meter en een hoogte van 23 meter is de zilverlinde terecht reusachtig te noemen. De boom vertoonde al enige tijd (vitaliteits)gebreken, maar dat is niet vreemd bij een linde op leeftijd. Denk aan (grote) holtes en zwamaantastingen. In de kroon zat een stormanker om twee slecht vergroeide stamdelen bij elkaar te houden. Daarnaast werd de kroon regelmatig gedund om te voorkomen dat takken te zwaar werden en uit zouden breken. Helaas was de ver uitgeholde stam van de zilverlinde niet opgewassen tegen de kracht van Poly.
Ecologische waarde
In een oude boom met (vitaliteits)gebreken leven meer planten en dieren met elkaar samen dan bij een ‘jonkie’ zonder gezondheidsklachten. Het behoud van volwassen en oude bomen is dan ook van groot belang voor behouden èn verhogen van de biodiversiteit. De zilverlinde bevatte een aantal zeer grote holtes waar grotere dieren, zoals uilen, in verbleven en spleten waar vleermuizen in huisden. Omdat de boom geen (direct) gevaar voor de omgeving oplevert, blijft de boom nog een tijdje leggen. De bewoners van de zilverlinde kunnen rustig op zoek gaan naar een ander fijn onderkomen in de omgeving.