Natuur en Milieufederatie Drenthe en Landschapsbeheer Drenthe zijn vorige week gestart met het planten van bijna 5.000 struiken voor de Energietuin Assen-Zuid. De Energietuin combineert de opwek van zonne-energie met het vergroten van biodiversiteit. De beplanting speelt een sleutelrol in het bijzondere format van de Energietuin. Met een ontwerp op maat krijgt de Energietuin een aantal ‘kamers’ met ieder een ander type beplanting. Deze hagen, struiken en planten bieden voedsel en beschutting voor onder andere vogels, amfibieën en insecten (zoals vlinders en bijen). Als de Energietuin gereed is, kan er gewandeld worden en kunnen voorbijkomende fietsers hun elektrische fiets opladen. Ook komen er verschillende informatiepunten waar zowel kinderen als volwassenen meer te weten kunnen komen over zonne-energie, het landschap en de natuur in het gebied.
Vrij toegankelijk en hekloos
De hagen en struiken die Landschapsbeheer Drenthe heeft geplant, hebben een bijkomend voordeel. Eén van de kenmerken van een Energietuin is dat deze vrij toegankelijk is en -bij voorkeur- hekloos. De aangeplante hagen en struiken vormen straks een toevluchtsoord voor dieren en zijn tegelijkertijd een barrière voor ongenode gasten. Naast beplanting komen er in de Energietuin ook veel zonnepanelen te staan. Deze panelen gaan genoeg stroom opleveren voor circa 6.000 huishoudens. De stroom wordt via AsserEnergie (van de Energiecoöperatie duurzaam Assen) verkocht, de lokaal opgewekte energie wordt dus ook lokaal gebruikt.
Eén van de eerste Energietuinen in Nederland
De Energietuin Assen-Zuid is één van de drie energietuinen die wordt ontwikkeld (de anderen komen bij Wijhe in Overijssel en bij Montfoort in de provincie Utrecht) en wordt de grootste Energietuin van Nederland. Het park wordt ontwikkeld door Bronnen VanOns, ENGIE, EQUANS en de Energiecoöperatie duurzaam Assen en is mede-ontworpen en ingericht met de Natuur en Milieufederaties. Als één van de eerste Energietuinen in Nederland vervult de Energietuin in Assen-Zuid een voorbeeldfunctie op regionaal en landelijk niveau.