Langelo is een brinkdorp met twee brinken en verschillende oude toevoerwegen. Aan de brinken en toevoerwegen liggen monumentale Saksische boerderijen. Helaas is het streekeigen karakter van veel van deze boerenerven in de loop der tijd verloren gegaan. Van oudsher kenmerken Drentse boerenerven zich door een open, sober en functioneel karakter. Landschapsbeheer Drenthe wil in het kader van het herstelproject Boerenerven de komende 2,5 jaar op circa vijfentwintig erven de authentieke Drentse uitstraling in ere herstellen. Niet alleen eigenaren van oude boerderijen, maar ook van moderne boerenbedrijven en aanliggende erven van woonhuizen komen voor het project in aanmerking.
Dorpsidentiteit
Het plaatsje Langelo wordt in 1255 voor het eerst in de literatuur genoemd. De naam betekent ‘langgerekt bos’. Het dorp ligt op een zandrug en de Saksische boerderijen bevinden zich in de oude kern. De boerenerven waren eenvoudig en doelmatig. De beplanting bestond uit fruitbomen, knotlindes, meidoornhagen en boomrijen met eeuwenoude zomereiken. De erven drukten een sterke stempel op de dorpsidentiteit. Tegenwoordig hebben de erven een meer luxere uitstraling met veel sierelementen.
Participatie door eigenaren
Landschapsbeheer Drenthe wil in samenwerking met de Boermarke Langelo de betrokkenheid van eigenaren en omwonenden vergroten bij het behoud en herstel van karakteristieke boerenerven in Langelo. Hierbij hebben de voormalige oude boerderijen en moderne boerenerven de prioriteit. Ook aangrenzende erven van woonhuizen komen in aanmerking, mits de eigenaren openstaan voor het versoberen van hun erf. De inrichtingsmaatregelen worden samen met de erfeigenaren bepaald, waarbij er ook aandacht is voor duurzaam erfbeheer en -onderhoud om de biodiversiteit te bevorderen. In overleg wordt er een werkplan opgesteld. Wij ondersteunen in de uitvoering en geven advies.
Eigen bijdrage
De Provincie Drenthe en Regio Deal Natuurinclusieve landbouw stellen voor het boerenervenproject subsidie beschikbaar. Van de deelnemende particulieren wordt een eigen bijdrage gevraagd ter hoogte van de helft van de kosten. Dit kan eventueel worden verrekend door de werkzaamheden zelf uit te voeren.
Wat zijn de mogelijkheden?
Het projectgebied omvat het dorp inclusief het buitengebied vallend onder de postcode van Langelo. Wilt u uw erf of tuin het sobere en functionele karakter teruggeven of wilt u de typische Drentse uitstraling versterken door bijvoorbeeld een meidoornhaag, een bomenrij, een boomgaard met oude fruitrassen, een erfbosje of een houtsingel aan te leggen? Of wilt u een aantal knotlindes planten? Stuur dan een e-mail naar info@lbdrenthe.nl onder vermelding van ‘Boerenerven Langelo’.