Voor iedere Drent een boom of twee, help jij ons mee? De ambitie van Plan Boom is om maar liefst 10 miljoen extra bomen planten in Nederland! Dit gebeurt in de periode 2020-2023. De Natuur-en Milieufederaties, LandschappenNL en enkele andere partners willen met dit project bijdragen aan de ambitieuze, maar zeer noodzakelijke klimaatdoelen waar we voor staan. De aanplant van nieuwe bomen levert niet alleen een bijdrage aan het verminderen van de CO2, maar ook aan het verhogen van de biodiversiteit en de ontwikkeling en het behouden van een (cultuurhistorisch) waardevolle, gezonde leefomgeving. De Nationale Postcodeloterij doet een financiële bijdrage om een start te kunnen maken met Plan Boom.
Klimaatdoelen en de bossenstrategie
In het Klimaatakkoord (2019) hebben het Rijk en de provincies afgesproken samen te werken aan een Bossenstrategie. Het is de bedoeling om de Nederlandse bossen met 10% uit te breiden. Dit komt neer op 37.000 hectare extra bos. In alle provincies en ook in Drenthe vindt in 2021 overleg plaats over de uitwerking van de strategie. Uiteraard wordt gekeken naar de mogelijkheden voor bosuitbreiding binnen het Natuurnetwerk Nederland (NNN), maar ook daarbuiten, in het landelijk gebied, zijn voldoende mogelijkheden. Denk hierbij aan het (her)introduceren van landschapselementen zoals houtwallen, houtsingels en kleine bosjes. De afgelopen decennia zijn deze waardevolle elementen op veel plekken in ons landschap verdwenen. Ook in dorpen en steden en op boerenerven liggen kansen voor vergroening. Met Plan Boom willen we in Drenthe een bijdrage leveren aan de vergroeningsdoelen in onze provincie.
Plan Boom Drenthe
Samen met de Natuur- en Milieufederatie Drenthe en Het Drentse Landschap geeft Landschapsbeheer Drenthe uitvoering aan Plan Boom in onze provincie. De ambitie die we voor Drenthe hebben gesteld, is om de komende jaren tussen de 500.000 en 1 miljoen bomen extra te planten in Drenthe. Dat houdt in dat elke Drent een of twee bomen plant. We werken daarin samen met onder meer bewoners, agrariërs, bedrijven, overheden en andere gebiedspartners.
Plan Boom richt zich ons bij de uitvoering op vier thema’s:
• Vergroening van dorpen en steden
• Herstellen en versterken van landschapselementen
• Ontwikkeling van bossen in het landelijk gebied (overgangszones natuurgebieden)
• Plantacties particulieren, bedrijven en landgoederen
Vergroening van dorpen en steden
Het aanplanten van bomen en struiken in dorpen en steden is een belangrijke bijdrage voor het verhogen van de lokale biodiversiteit. Daarnaast hebben bomen door hun schaduwwerking een ‘verkoelend’ effect op de omgeving. Ook is groen in dorpen en steden van belang voor het opvangen en vasthouden van water in tijden van overvloedige regenval.
Vanuit Plan Boom zetten we in op vergroening in de bebouwde kom. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van een bomenlaan in het park, de ontwikkeling van een buurtboomgaard of het vergroenen van een schoolplein in combinatie met educatieve projecten voor leerlingen. Elke basisschoolleerling een boom is een mooi streven! Ook in kleinere stadstuinen liggen kansen voor Plan Boom. Zoals het planten van leifruit langs de gevel of het vergroenen van de gemeenschappelijke binnenplaats door het aanplanten van een vlindervriendelijk struweel.
Herstellen en versterken van landschapselementen
Kleinschalige landschapselementen in het Drentse landschap, zoals houtwallen, singels en esbosjes zijn van grote betekenis voor onze provincie . Het is het ‘Drentse Goud dat bijdraagt aan het karakter van de streek, maar ook zeker aan de biodiversiteit in een gebied. Samen vormen landschappelijke elementen een netwerk van natuurlijke verbindingen tussen grotere natuurgebieden en verhogen ze de belevingswaarden van ons landschap. Door onder andere veranderingen in grondgebruik en herinrichting van ons landschap, verdwenen deze ‘kleine’ landschapselementen de afgelopen decennia in Nederland en dat is eeuwig zonde. De aanplant van houtwallen – en singels langs akkers en weilanden kan bijdragen aan een natuurinclusievere en duurzamere bedrijfsvoering. Samen met grondeigenaren willen we vanuit Plan Boom het landschap herstellen.
Ontwikkeling van bossen in het landelijk gebied (overgangszones natuurgebieden)
Naast het (her)introduceren van landschapselementen in het landelijk gebied zijn er wellicht in Drenthe geschikte plekken om (kleine) bossen aan te planten. Bijvoorbeeld aan de rand van steden en dorpen of op een braakliggend stuk grond. Deze bossen dragen bij aan de natuurbeleving van de inwoners en het is een waardevolle toevoeging voor het gebied.
Plantacties particulieren, bedrijven en landgoederen
Drenten staan bekend om hun welwillendheid en bereidheid om in actie te komen voor de natuur en het landschap. Daarom stimuleren we vanuit Plan Boom particuliere tuin- en erfbezitters, landgoedeigenaren en bedrijven een steentje bij te dragen.
Helpt u mee?
Iedereen kan een steentje bijdragen. Wilt u een stuk grond beschikbaar stellen of op een andere manier een bijdrage leveren aan Plan Boom? Denk bijvoorbeeld aan het doneren van een bos, sponsoring van bomen of de organisatie van een plantactie. Of wilt u op uw erf of terrein een aantal bomen planten?
Voor meer informatie en aanmelding voor Plan Boom in Drenthe kunt u terecht op www.planboomdrenthe.nl. Informatie over het landelijke project, vindt u op de algemene website van Plan Boom.
De uitvoering van Plan Boom in Drenthe wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de Nationale Postcodeloterij, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Provincie Drenthe en de twaalf Drentse gemeenten.