
In de Veenkoloniën is Landschapsbeheer Drenthe een pilot gestart om biodiversiteit buiten de beschermde natuurgebieden te stimuleren en te versterken. Daarbij wordt gekeken naar het verhogen van de Basiskwaliteit Natuur en de monitoring daarvan.
De pilot is een onderdeel van het programma Natuurinclusief Drenthe, samen werken aan biodiversiteit van de provincie Drenthe. Om de kwaliteit van het landschap en de biodiversiteit daarin in beeld te brengen, geeft het concept Basiskwaliteit Natuur (BKN) handvatten. BKN is de set van condities (denk aan water, lucht, bodem, inrichting en beheer) die algemene soorten nodig hebben om algemeen te blijven of worden. Zonder deze condities zullen de algemene soorten achteruitgaan. Het richt zich met name op het landelijk en stedelijk gebied, waar natuur niet de primaire functie is. Als in deze gebieden de kwaliteit van de leefomgeving op orde is, profiteert alle natuur daarvan mee.
Pilot in Gieterveen
Om praktijkervaring op te doen met het vaststellen en monitoren van natuurkwaliteit buiten natuurgebieden vindt in 2025 en 2026 een pilot in de Veenkoloniën plaats. In dit deel van de gemeente Aa en Hunze zijn en worden al maatregelen getroffen om de biodiversiteit te bevorderen. Het gaat hierbij om ecologisch beheer van oevers door het waterschap, het inzaaien van bijvoorbeeld akkerranden en kruidenrijke akkers onder het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer en enkele akkerranden, oevers en bermen die in het kader van de pilot Groen Blauwe Dooradering worden ingezaaid en/of ecologisch beheerd.
Binnen de pilot worden daarnaast zoveel mogelijk bewoners en grondeigenaren in het projectgebied (zie afbeelding 1) geënthousiasmeerd een bijdrage te leveren. Ook wordt er een verdere fysieke kwaliteitsverbetering van de natuur- en landschappelijke kwaliteit in het pilotgebied geïnitieerd door de samenwerking met een breed scala aan grondeigenaren en andere betrokkenen. Met de pilot wordt beoogd om kansen, knelpunten en ideeën voor het verbeteren van de abiotische-, inrichtings- en beheercondities van het gebied in beeld te krijgen en uit te wisselen.
Meer weten?
Neem voor meer informatie over dit project contact op met projectleider Albert Boers.
Dit project is gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN).