Landschapsbeheer Drenthe heeft veel ervaring met het (her)inrichten van natuurvriendelijke, streekeigen Drentse erven. In Drenthe liggen namelijk nog veel kansen voor het vergroten van de biodiversiteit. Buiten de bekende natuurterreinen zijn er vooral voor particulieren mogelijkheden. Op welke manier? Door erven op een natuurlijke wijze in te richten, met planten die van oorsprong in Drenthe voorkomen en met aandacht voor voedsel en nestgelegenheid voor diersoorten zoals de bijen, steenuilen of huiszwaluwen.
Veel mensen in het buitengebied houden bij de inrichting van hun erf rekening met de ecologie en de natuur. Dit vergt specifieke kennis over de ecologie, diersoorten en het onderhoud van waardevolle terreinen. In de ervenprojecten van Landschapsbeheer Drenthe krijgen deelnemers praktische adviezen over de inrichting en het onderhoud van ecologisch waardevolle en streekeigen erven. Hierdoor kan er veel winst worden behaald voor de biodiversiteit en het cultuurlandschap in de streek.
Deelnemers Natuurerf
Het project Natuurerf is bedoeld voor inwoners in het buitengebied met ongeveer 0,5 tot 5 hectare grond, waarvan zij niet economisch afhankelijk zijn. In de loop van de jaren is de functie en het karakter van boerenerven veranderd. Vaak zijn gebouwen of paardenbakken geplaatst en bomen zoals de conifeer geplant. Bomen die hier van oorsprong niet voorkomen.
Vaak worden rommelhoekjes opgeruimd, maar wist je dat egels hier graag verblijven en overnachten? Door erven onder andere ‘netter’ te maken, wordt het minder aantrekkelijk voor veel diersoorten omdat met het opruimen nest- en voedselgelegenheden verdwijnen. Dit heeft als gevolg dat de biodiversiteit in het gebied daalt.
Praktische zaken
Deelnemers aan een ervenproject ontvangen praktische adviezen op basis van de wensen en behoeften van de eigenaren en de mogelijkheden in de streek. Veelal wordt streekeigen beplanting en zaadmengsels aangebracht, uitheems plantgoed verwijderd en nestkasten opgehangen. Tevens ontvangen de deelnemers adviezen voor het beheer van hun terrein. Vaak worden rommelhoekjes opgeruimd, maar wist u dat egels hier graag verblijven en overnachten? Door het wat minder netjes te houden, wordt het aantrekkelijker voor veel diersoorten omdat het hun nestgelegenheid en voedsel biedt. De adviezen worden verwerkt in een beheer- en inrichtingsplan waarmee de bewoners aan de slag kunnen. In het jaar 2023 hebben we in het kader van dit project 38 erven bezocht. In het jaar 2024 geven wij een vervolging aan het project. De mogelijkheid tot aanmelden wordt binnenkort opengesteld.
Subsidiemogelijkheden
Vaak kan dankzij een financiële bijdrage van de provincie Drenthe, de Nationale Postcode Loterij en de betreffende gemeente het plantgoed, bloemenmengsels en nestkasten beschikbaar worden gesteld. De deelnemers wordt meestal een kleine bijdrage gevraagd voor het erfbezoek en het opstellen van de plannen. Daarnaast is het de bedoeling dat de eigenaar (eventueel met de buurt) de adviezen uitvoert en het duurzame beheer organiseert.
Organiseer een project
Het gebeurt steeds vaker dat bewoners zich verenigingen en samen met Landschapsbeheer Drenthe een aanvraag indienen bij hun gemeente om de erven in de streek natuurvriendelijk in te richten. Zou u graag met uw buurtbewoners een ervenproject willen starten? Neem vooral contact op en dan kijken we naar de mogelijkheden!