
Het dorp Yde- De Punt maakt onderdeel uit van het esdorpenlandschap. Het heeft nog veel kenmerkende landschapselementen, zoals essen, een beekdal, brink, driften, de kampen en oude en jonge veldontginningen. Ook hebben een aantal boerderijen nog kenmerkende elementen op het erf en in het landschap. Met relatief eenvoudige maatregelen kunnen deze boerderijen deels of volledig worden omgevormd naar een karakteristiek Drents boerenerf.
Van oudsher waren boerenerven eenvoudig en doelmatig. De beplanting bestond uit fruitbomen, knotlindes, meidoornhagen en boomrijen met eeuwenoude zomereiken. De erven drukten een sterke stempel op de dorpsidentiteit. Tegenwoordig hebben de erven een luxere uitstraling met veel sierelementen, omdat veel boerderijen een andere (woon)functie hebben gekregen. Door schaalvergroting en modernisering zijn bovendien veel kenmerkende landschapselementen uit het beeld verdwenen.
In het dorp Yde-De Punt gaat Landschapsbeheer Drenthe samen met bewoners en erfeigenaren aan de slag met landschapsherstel waarin oorspronkelijk boerenerven deels of volledig worden omgevormd tot een karakteristiek Drents boerenerf. Daarnaast richten we ons op het (her)aanleggen van verdwenen landschapselementen en het herstellen van bestaande. Dit komt ten goede van het streekeigen karakter van het landschap én herstel van de biodiversiteit. Door het herstel wordt de samenhang met het omliggende landschap vergroot. We besteden dan ook aandacht aan de cultuurhistorisch en landschappelijk waardevolle landschapselementen, zoals esrandbeplantingen, houtsingels, poelen, vrijstaande bomen en kleine bospercelen.
Werkwijze
We bezoeken iedere deelnemer persoonlijk en stellen samen een plan op voor het erf- en landschapsherstel. Hierbij houden we rekening met de cultuurhistorie van het erf en de omgeving, het gebruik van streekeigen soorten en de wensen van de eigenaar. De werkzaamheden op de erven en daarbuiten kunnen bestaan uit:
– aanleg/herstel van meidoornhagen
– aanleg/herstel van boomgaarden
– planten van vrijstaande bomen, zoals knotbomen, eiken en fruitbomen
– aanleg/herstel van houtsingels en –wallen, inclusief bomenrijen en kleine bospercelen
– verwijderen van ongewenste aanplant (exoten), bijvoorbeeld conifeer, laurierkers en fijnspar, eventueel vervangen door inheemse beplanting
– landelijke inpassing van onder meer paardenbakken, schuren en stallen
– aanleg/herstel poelen
Werkzaamheden
Voor een duurzaam beheer van de boerenerven vullen we het inrichtingsplan aan met de noodzakelijke reguliere en periodieke onderhoudswerkzaamheden. Hierin staan de werkzaamheden (voor eigenaar en/of aannemer) en levering van materialen beschreven aangevuld met de afspraken voor vervolgbeheer. Via het project is subsidie beschikbaar voor onder meer beplanting en eventueel ondersteuning bij de uitvoer door een groenbedrijf. Op het erf wordt een eigen bijdrage van 50% van de kosten gevraagd. Dit kan in de vorm van zelfwerkzaamheid (werkuren) of door een financiële eigen bijdrage. Voor werkzaamheden buiten het erf is geen eigen bijdrage nodig.
Aanmelden
Woont u in Yde-De Punt en wilt u uw erf omvormen tot oorspronkelijk Drents erf? Of bezit u land in (de omgeving van) het dorp en heeft u interesse in het herstel of (her)aanleg van landschapselementen? En voldoet u aan de volgende voorwaarden?:
– het erf ligt in het buitengebied (grenzend aan het landschap)
– het erf is circa 75 jaar of ouder.
Dan kunt u zich aanmelden via het onderstaande aanmeldformulier. Een medewerker van Landschapsbeheer Drenthe neemt vervolgens contact met u op.
Aanmeldformulier: Landschap- en boerenervenproject Yde-De Punt
Het project wordt mogelijk gemaakt door de bijdragen van de gemeente Tynaarlo en provincie Drenthe