Landschapsbeheer Drenthe is in 2022 gestart met het project Kansrijke weidevogelgebieden Drenthe. Dit project omvat het verbeteren van het leefgebied voor weidevogels door het aanleggen van plas-dras zones en preventief predatiebeheer door monitoring, vossenrasters, wulpenrasters en zoogdierverjagers.
De graslanden in Drenthe zijn een belangrijk leefgebied voor boerenlandvogels. De grutto, wulp, kievit, tureluur, scholekster, veldleeuwerik, slobeend en zomertaling zijn hier te vinden. Helaas gaat het niet goed met de boerenlandvogels: er is een sterk negatieve trend in de broedvogelpopulatie te zien. Meerdere factoren spelen hierbij een rol, zoals het verdwijnen van geschikt leefgebied door steeds intensiever gebruik van het boerenland en toegenomen predatie van nesten en kuikens. Om verdere achteruitgang en het verdwijnen van boerenlandvogels te voorkomen is in 2016 het Plan van Aanpak akker- en weidevogels in gang gezet. Na een evaluatie van dit plan in 2019 is er een nieuw uitvoeringsplan opgesteld: Uitvoeringsplan Drentse Boerenlandvogels 2021-2025, om een structurele verbetering voor de situatie van de boerenlandvogels te bereiken.
Hoofddoel
Het hoofddoel van het Uitvoeringsplan Drentse Boerenlandvogels 2021 is (net als in het vorige Plan van Aanpak) om samen met alle betrokkenen maatregelen te nemen en acties te ontplooien die leiden tot een verbetering van de omstandigheden voor bedreigde populaties van boerenlandvogels. Landschapsbeheer Drenthe is verantwoordelijk voor de uitvoering van de zogenoemde clustergebieden. Hierbij wordt nauw samengewerkt met agrariërs, Agrarische Natuur Drenthe, DLV advies en de provincie Drenthe.
Flexibele maatwerkregeling
In de clustergebieden werken we met een flexibele maatwerkregeling voor beheer gericht op specifieke soorten. Aanvullend of ter voorbereiding op de maatregelen zijn investeringen nodig om plas-drassen te ontwikkelen, maar ook om de inzet van maatregelen (inclusief nestbescherming) effectiever te maken met behulp van predatiepreventie. Daarnaast willen we meer inzicht te krijgen in de identiteit van predatoren. Op basis van goed onderbouwde kennis van de rol die predatoren spelen, kan het effect van (preventief) predatorbeheer ook worden gemonitord.
De doelstelling van het project is meervoudig:
– Leefgebied-herstel door middel van het ontwikkelen van plas-dras situaties
– Investeren in preventief predatiebeheer
– Stimuleren van inzet van camera’s ter identificatie van predatoren
Uitvoering
Landschapsbeheer Drenthe investeert met het project op verschillende manieren in de kwaliteitsverbetering van leefgebied van weidevogels binnen de zogenaamde weidevogelclusters. Ter voorbereiding op de aanleg van plas-dras situaties zal in overleg met de grondeigenaar gezocht worden naar de meeste ideale en praktische inrichting. De voorbereidende werkzaamheden worden uitgevoerd door medewerkers van Landschapsbeheer Drenthe en samenwerkingspartner DLV advies, zoals overleg met boeren, locatie bepalen, het schrijven van een plan en intekenen. De inrichting zal worden uitgevoerd via inzet van aannemers.
Het project Kansrijke weidevogelgebieden wordt mogelijk gemaakt dankzij de financiële bijdragen van provincie Drenthe en Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.