Houtwallen en -singels, kleine bosjes, meidoornhagen en poelen zijn van grote betekenis voor Drenthe. Deze zogenoemde kleinschalige landschapselementen zijn kenmerkend voor het landschap en belangrijk voor de biodiversiteit en de beleving van het gebied. In onze provincie zijn deze elementen (deels) aan het verdwijnen. Met het project ‘Investering in landschapselementen in Drenthe 2022-2024’ wil Landschapsbeheer Drenthe samen met bewoners, agrariërs en andere grondeigenaren landschapselementen aanleggen en versterken.
In een agrarisch cultuurlandschap zijn houtwallen en singels, kleine bosjes, meidoornhagen en poelen onmisbaar. Als een netwerk verbinden ze verschillende natuurgebieden en vormen ze een leefgebied voor allerlei plant- en diersoorten. Het zijn plekken waar planten, struiken en bomen ongestoord kunnen groeien en waar dieren kunnen schuilen, eten, een nest kunnen maken en waar langs ze zich kunnen verplaatsen. Vroeger hadden de landschapselementen een andere functie. Ze werden gebruikt voor de houtoogst en om het vee te keren. Door het wegvallen van deze functies en vanwege het intensievere gebruik van het agrarisch landschap verdwijnen de landschapselementen (deels) uit onze regio.
Kwaliteitsverbetering
Met de uitvoering van het project ‘Investering in landschapselementen in Drenthe 2022-2024’ wil Landschapsbeheer Drenthe in twee of drie gebieden kwaliteitsverbetering realiseren. Dat betekent dat we in deze gebieden landschapselementen herplanten en de bestaande opknappen. Erven in het buitengebied kunnen worden omgevormd met typische kenmerken van een sober en functioneel Drents erf, zoals een boomgaard, knotlindes, meidoornhagen en bomenrijen. Daarnaast kunnen, buiten deze gebieden, circa 60 grondeigenaren verspreid over de provincie vergelijkbare ondersteuning ontvangen bij het verbeteren van de kwaliteit van het landschap en het erf (buiten de bebouwde kom). We voeren dit project uit in samenwerking met bewoners, agrariërs en andere grondeigenaren en in samenspraak met overheden.
Doel van dit project
– Verhogen van de ecologische, landschappelijke en cultuurhistorische waarden van het agrarische cultuurlandschap van Drenthe.
– Leveren van een bijdrage aan de transitieopgaven in het agrarisch gebied om te komen tot een meer natuurinclusieve landbouw met een gezonde bodem.
– Verhogen van de biodiversiteit.
– Bijdragen aan het realiseren van de klimaatdoelen.
– Versterken van sociale betrokkenheid van bewoners bij natuur en landschap in hun leefomgeving.
Uitvoering
Landschapsbeheer Drenthe is woordvoerder van het project en coördineert de uitvoering. De uitvoering vindt plaats in samenwerking met Natuur,- en Milieufederatie Drenthe. De selectie van de impulsgebieden en de uitvoering van het project wordt met de Drentse gemeenten afgestemd. Daarnaast zoeken we samenwerking en afstemming met bewonersgroepen, dorpsbelangen, boermarken, waterschappen, terreinbeherende organisaties en andere gebiedspartners.
Het project Investering landschapselementen in Drenthe 2022-2024 wordt mogelijk gemaakt dankzij de financiële bijdragen van provincie Drenthe en Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.