Vijf dorpen in het Nationaal Park Drentsche Aa kunnen de komende jaren werken aan het projectonderdeel Landschap en Natuur van het zogenaamde impulsproject Nationaal Park Drentsche Aa 2021-2023. De ambitie voor dit gebied is om de huidige natuurkernen, inclusief het tussenliggend en omliggende landschap, te versterken en te ontwikkelen tot een samenhangend landschap. Met bijkomend doel inwoners meer te betrekken bij natuur en landschap in hun directe (woon)omgeving. Landschapsbeheer Drenthe werkt de komende jaren, als een van de partners, mee aan de uitvoering.
Natuur en landschap
Het betrekken van inwoners bij natuur en landschap in de directe (woon)omgeving is een belangrijk onderdeel van het impulsproject. Het voornemen is om in vijf dorpen het gesprek op gang te brengen en de ambities voor dit gebied op papier te zetten. Met als doel hen actief mee te laten denken in de wijze waarop zij natuur en landschap in hun omgeving verder kunnen ontwikkelen en beschermen. Hierbij bieden Landschapsbeheer Drenthe en de BOKD (Brede Overleggroep Kleine Dorpen) ondersteuning. Bewoners krijgen inzicht in het ontstaan van het landschap en worden zich (meer) bewust van specifieke landschappelijke, cultuurhistorische en ecologische kwaliteiten van hun woonomgeving. Landschapsbeheer Drenthe en de BOKD dagen bewoners uit om mee te denken en actief bij te dragen aan het behoud en de ontwikkeling van deze kwaliteiten. In de deelnemende dorpen zal hier een ambitieplan uit voortkomen, waarin concrete wensen voor het beheer en het behoud van het landschap in en rondom de dorpen wordt vastgelegd. In de daaropvolgende jaren kan daar uitvoering aan worden gegeven.
Dorpen aan zet
Naast bewoners worden ook bedrijven, agrariërs, overheden en andere belanghebbenden vanuit de deelnemende dorpen betrokken om zo tot een breed gedragen behoud- en ontwikkelingsplan van het gebied te komen. Wilt u meer weten of het impulsproject of wilt u met uw dorp een actieve bijdrage leveren? Neemt u dan contact op met Stefan Pronk van Landschapsbeheer Drenthe via s.pronk@lbdrenthe.nl.
Gebiedsopgaven: als motor voor het impulsproject
Het Nationaal Park Drentsche Aa komt de komende jaren voor verschillende uitdagingen te staan die van invloed (kunnen) zijn op de toekomstige inrichting van het landschap, het grondgebruik en de beleving van het gebied. U kunt hierbij denken aan de energietransitie van fossiele energiebronnen naar meer duurzamere oplossingen. En voor de agrarische sector liggen er opgaven op het vlak van (meer) natuurinclusieve vormen van landbouw.
Een aantal samenwerkende partners gaat aan de slag met deze vraagstukken. Samen met bewoners, bedrijven, agrariërs, overheden en andere belanghebbenden wordt er vanuit vier projectonderdelen gewerkt aan het ontwikkelen van plannen voor het behoud en de ontwikkeling van het gebied. Het impulsproject bestaat uit de volgende onderdelen:
• Energietransitie
• Natuur en landschap
• Transitie landbouw
• Duurzaam toerisme
Meer informatie?
Meer informatie over het project kunt u vinden op de projectpagina van de Drentsche Aa. Voor vragen over het projectonderdeel Natuur en Landschap kunt u contact opnemen met projectleider Stefan Pronk via s.pronk@lbdrenthe.nl / 06-50744116.
Het impulsproject Drentsche Aa 2021-2023 wordt gefinancierd door de provincie Drenthe en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.