Op de grens van Drenthe en Friesland ligt een bijzonder gebied. Hier vindt u twee Nationale Parken: Dwingelderveld en Drents Friese Wold. Ook zijn hier de natuurkernen Fochterloërveen en het Holtingerveld te vinden. Gezamenlijk wordt dit gebied ook wel de Drents-Friese Grensstreek genoemd. In de periode 2021-2023 werkt Landschapsbeheer Drenthe als een van de partners mee aan de uitvoering van een impulsproject voor dit gebied.
Wonen, werken en recreëren
In het landschap van de Drents-Friese grensstreek wordt gewoond, gewerkt én gerecreëerd. De ambitie voor dit gebied is om de huidige natuurkernen, inclusief het tussenliggend en omliggende landschap, te versterken en ontwikkelen tot een samenhangend landschap. Hiermee wordt de aantrekkelijkheid van het gebied voor wonen en recreëren vergroot.
Plan voor subsidie
In 2020 is een Rijkssubsidieregeling Tijdelijke ondersteuning Nationale Parken opengesteld. De Stuurgroep Regionaal Landschap Drents-Friese Grensstreek heeft samen met IVN Regio Noord, Stichting Het Drentse Landschap, Stichting Cultuurtoerisme Drenthe en Landschapsbeheer Drenthe een plan gemaakt om gezamenlijk te werken aan de ambities.
Op 8 september 2020 is dit projectplan voor subsidie ingediend. Inmiddels is de beschikking van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ontvangen en is de overige financiering ook rond.
Inwoners en betrokkenheid
Naast de ambitie voor wonen, werken en recreëren, is het betrekken van inwoners bij natuur en landschap in de directe omgeving een belangrijk doel. Deze ambitie sluit aan bij Drenthe Perspectief 2030, waarin het optimaal benutten van natuurlijke waarden een belangrijk punt is. Natuurgebieden worden met elkaar verbonden via landschapselementen, fiets- en wandelpaden. Het afwisselende landschap van natuur, dorpen en agrarisch grondgebied is een belevenis voor bezoekers.
Om de verschillende ambities een stap verder te brengen in dit gebied, wordt met de tijdelijke middelen van het Rijk voor Nationale Parken ingezet op:
- Een door alle partijen gedragen landschapsvisie;
- Een impuls voor landschap in de vorm van Streekbeheer met beheer- en investeringsplan;
- Een impuls voor duurzaam toerisme met beheer- en investeringsplan;
- Een impuls voor natuureducatie.
Impuls Streekbeheer Landschap
Landschapsbeheer Drenthe geeft invulling aan het projectonderdeel Impuls voor het landschap. In een aantal dorpen ondersteunen we de bewoners bij het maken van plannen om de huidige natuurkernen en het tussenliggende en omliggende gebieden te ontwikkelen tot een samenhangend landschap. Bewoners in de dorpsregio’s in de Drents-Friese Grensstreek zullen de komende jaren de kans krijgen om op ontdekking te gaan in de natuur en het landschap in hun directe leefomgeving. Het uiteindelijke doel is de betrokkenheid van bewoners bij hun leefomgeving te vergroten en samen met de bewoners, gebiedspartners en andere belanghebbenden te komen tot Actieplannen voor het Dorpslandschap. Hierin worden (concrete) wensen en ambities vanuit het dorp voor de natuur en landschap in hun omgeving gepresenteerd.
Meer informatie?
Meer informatie over het project kunt u vinden op de projectpagina van de Drents-Friese Grensstreek. Voor vragen over het projectonderdeel Impuls Streekbeheer Landschap van Landschapsbeheer Drenthe kunt u contact opnemen met projectleider Stefan Pronk via s.pronk@lbdrenthe.nl / 06-50744116.