Historische begraafplaatsen en kerkterreinen hebben een grote cultuurhistorische en ecologische waarde. Ze tonen de geschiedenis van onze grafcultuur in materiaal en vorm en laten zien hoe mensen door de tijd heen met de dood omgaan. Landschapsbeheer Drenthe zet zich in om dit funeraire erfgoed voor toekomstige generaties in stand te houden.
Landschapsbeheer Drenthe is sterk betrokken bij het funerair erfgoed door vrijwilligers te werven, op te leiden, te begeleiden en te faciliteren. Ook denken we mee bij het maken van een restauratie- en beheerplan en voeren we inventarisaties en waardenstellingen uit. Een goed voorbeeld hiervan is de algemene begraafplaats in Ruinen. Gemeente De Wolden wilde een deel van de begraafplaats ruimen vanwege ruimtegebrek en vroeg ons een inventarisatie en waardenstelling uit te voeren. Hierdoor zijn tien grafmonumenten met (cultuur)historische betekenis op de historische gravenlijst van de gemeente gezet. Dat betekent dat deze grafmonumenten worden bewaard. De graven zijn wel geruimd, maar de grafstenen zijn behouden op een ander gedeelte van de begraafplaats.
Biodiversiteit
Begraafplaatsen kunnen daarnaast een rol spelen bij het vergroten van biodiversiteit. Het zijn vaak groene oases in een stedelijke omgeving en bieden plaats voor planten en dieren in een agrarisch gebied, dat veelal wordt gedomineerd door monoculturen (grote percelen met een gewas). Vaak komen op begraafplaatsen bijzondere soorten voor, zoals zeldzame korstmossen. Deze stille, groene plekken kunnen in samenhang met de erfgoedwaarden en de begraaffunctie verrassend veel betekenen voor de biodiversiteit.
Meer weten?
Wilt u ook een historische gravenlijst laten opstellen of een inventarisatie of waardenstelling van uw begraafplaats laten uitvoeren? Wilt u advies over het vergroten van biodiversiteit op uw begraafplaats of zich inzetten als vrijwilligers op een begraafplaats? Neem dan contact via info@lbdrenthe.nl.