
Midlaren is een authentiek Drents dorp aan de rand van het nationaal park Drentsche Aa. Het dorp is in de vroege middeleeuwen ontstaan als onderdeel van het esdorpenlandschap dat zo kenmerkend is voor het Drentsche Aa gebied. Landschapsbeheer Drenthe slaat de handen ineen met een werkgroep van betrokken inwoners, Midlaren In Zicht, om de (voormalige) erven in het dorp en karakteristieke landschapselementen te herstellen en beter aan te laten sluiten bij het omliggende landschap. Hiermee wordt het streekeigen karakter én de biodiversiteit versterkt.
Drentse erven
Van oudsher waren boerenerven eenvoudig en doelmatig. De beplanting bestond uit fruitbomen, knotlindes, meidoornhagen en boomrijen met eeuwenoude zomereiken. De erven drukten een sterke stempel op de dorpsidentiteit. Tegenwoordig hebben de erven een luxere uitstraling met veel sierelementen, omdat veel boerderijen een andere (woon)functie hebben gekregen. Door schaalvergroting en modernisering zijn bovendien veel kenmerkende landschapselementen uit het beeld verdwenen.
Gelukkig kunnen met relatief eenvoudige maatregelen oorspronkelijke boerenerven deels of volledig worden omgevormd naar een karakteristiek Drents boerenerf. Uitheemse beplanting zoals laurierkers en coniferen kunnen worden verwijderd en vervangen door oorspronkelijke beplanting zoals meidoorn en fruitbomen. Op cultuurhistorisch passende plekken kunnen poelen en/ of houtwallen worden aangelegd of hersteld.
Ondersteuning en subsidie
Landschapsbeheer Drenthe ondersteunt eigenaren die hun erf willen omvormen met advies en een uitgewerkt plan. Via het project is subsidie beschikbaar voor onder andere beplanting. Op het erf wordt een eigen bijdrage van 50% van de kosten gevraagd. Dit kan in de vorm van zelfwerkzaamheid (werkuren) of door een financiële eigen bijdrage. Voor werkzaamheden buiten het erf is geen eigen bijdrage nodig.
Aanmelden
Helaas is het niet meer mogelijk u aan te melden voor het project.
Het project wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van gemeente Tynaarlo, provincie Drenthe en het Gebiedsfonds Drentsche Aa.