Het project Bermscouts biedt Drentse bewoners- en vrijwilligersgroepen via verschillende activiteiten de kans om kennis op te doen over bermplanten en monitoring van bermen. Ook is er aandacht voor het herkennen en tellen van insecten, zoals dagvlinders in de berm. Doet u mee?
Drentse berminitiatieven
Bewoners- en vrijwilligersgroepen dragen in groeiende mate bij aan het ecologische beheer van bermen in Drenthe. Bermen worden geadopteerd, ingezaaid en soms ook gemaaid door lokale initiatiefgroepen in samenspraak met de grondeigenaar. Niet altijd hebben initiatiefgroepen kennis in huis om de bloei en groei van bermplanten structureel in beeld te brengen en daarmee de effecten van het ecologische maaibeheer op de plantengroei te monitoren. Het project Bermscouts brengt daar verandering in en biedt ook in 2024 mogelijkheden voor berminitiatieven!
Biodiversiteit in kaart brengen
De deelnemende gemeentes maken werk van haar ecologisch bermbeheer, waarbij eens in zes jaar de bermen professioneel worden gemonitord. In de tussenliggende jaren willen de gemeentes graag een vinger aan de pols houden door waardevolle bermen te monitoren met behulp van vrijwilligers. Ook willen ze graag nauwkeuriger weten waar in de gemeentes planten en diersoorten voorkomen die baat hebben bij een aangepast maaibeheer. Helpt u mee?
Startbijeenkomst
Samen met de acht deelnemende gemeenten Assen, Borger-Odoorn, Meppel, Midden-Drenthe, Noordenveld, SWO De Wolden/ Hoogeveen en Westerveld organiseren we in 2024 vanuit het project Bermscouts verschillende startbijeenkomsten. Tijdens zo’n startbijeenkomst krijgt u alles te horen over het ecologische bermbeheer en leggen we uit hoe u hieraan kunt bijdragen. De rest van de dag bestaat uit een interactief programma met veldinstructies en excursies. De startmomenten in de gemeenten Assen, Emmen en Midden-Drenthe zijn gepland voor september. In de andere vijf gemeenten hebben de bijeenkomsten plaatsgevonden in mei/juni. Bekijk hieronder de planning:
- Vrijdag 20 september – gemeente Emmen
- Zaterdag 21 september – gemeente Assen en gemeente Midden-Drenthe
Programma
09.00 uur Inloop
09.30 uur Ecologisch bermbeheer
10.00 uur Monitoring van bermen, hoe kunt u meehelpen?
10.15 uur Veldinstructie: werken met de Nectarindex-methodiek
12.30 uur Pauze
13.30 uur Excursies bermplanten of insecten
16.00 uur Gezamenlijke afsluiting
Excursie bermplanten. Tijdens de excursie besteden we aandacht aan de (voor insecten) belangrijkste bermplanten, krijgt u tips hoe u ze kunt herkennen en wat hun aanwezigheid zegt over het beheer.
Excursie insecten in de berm. Tijdens deze excursie komt u meer te weten over het belang van een insectenvriendelijke wijze van beheer van bermen.
U kunt zich nog aanmelden voor de startbijeenkomsten in de gemeente Assen, de gemeente Emmen en de gemeente Midden-Drenthe. Voor de overige gemeenten geldt dat u zich wél kunt opgeven als vrijwilliger, maar deelnemen aan de startbijeenkomst is niet meer mogelijk.
Vragen over het project Bermscouts of de startbijeenkomst? Neem dan contact op met Erwin Bruulsema (e.bruulsema@lbdrenthe.nl) of Edwin Dijkhuis (dijkhuis@floron.nl).
Aanmeldformulier Bermscouts
Het project Bermscouts wordt uitgevoerd door FLORON, Landschapsbeheer Drenthe, de Natuur- en Milieufederatie Drenthe, Werkgroep Florakartering Drenthe en de Vlinderwerkgroep Drenthe. Het project wordt gefinancierd door de Provincie Drenthe. Ook de gemeente Noordenveld draagt hieraan bij.