Wilde bomen en struiken behoren tot onze autochtone, inheemse flora. Samen met de provincie Drenthe en Ecologisch Adviesbureau Maes zet Landschapsbeheer Drenthe zich in om wilde populaties te behouden en de achteruitgang te voorkomen.
Wilde bomen en struiken hebben zich na de laatste ijstijd spontaan in Nederland en directe omgeving gevestigd zonder directe invloed van de mens. Deze soorten komen ook in andere landen voor, alleen hebben ze daar nét een wat ander blad, bloem of bloeitijd, afgestemd op de regio waar ze groeien. Bomen en struiken noemen we autochtoon als ze afkomstig zijn uit wilde populaties die al vele duizenden jaren op dezelfde plek staan en daardoor zijn aangepast aan de lokale omgeving. Ze maken deel uit van ons groene erfgoed.
Bosrestanten en landschapselementen
In Nederland bestaan geen oerbossen meer, maar er zijn nog wel oude bosrestanten. In deze oude boskernen vindt u autochtone bomen en struiken, maar wilde boom- en struiksoorten hebben ook kunnen overleven in eeuwenoude landschapselementen. Een goed voorbeeld hiervan zijn de houtwallen en heggen. Deze landschapselementen zijn niet volledig natuurlijk, omdat ze zijn aangelegd door mensen, maar het genenmateriaal van de soorten is vaak nog wel oorspronkelijk. Doordat er bijvoorbeeld gebruik werd gemaakt van plantmateriaal uit de directe omgeving. Deze bomen en struiken hebben eeuwenlang als geriefhout gediend, waardoor de levensduur van de oorspronkelijke bomen en struiken werd verlengd. Het oorspronkelijk genetisch materiaal is hierdoor behouden gebleven.
Steeds zeldzamer
Nog maar 3% van de bomen en struiken in bossen en landschapselementen in Nederland heeft oorspronkelijke genen. Van de soorten die daarin voorkomen, is zeker de helft zeldzaam. Drenthe heeft een grote diversiteit aan autochtone soorten, zoals de koraalmeidoorn of de wilde appel. Van de zeventig soorten in Drenthe wordt 42% bedreigd of is inmiddels verdwenen.
Biodiversiteit
Wilde bomen en struiken hebben een veel grotere genetische diversiteit, waardoor ze minder vatbaar zijn voor ziekten en ze zich beter kunnen aanpassen aan klimaatverandering. Bovendien zorgen ze voor meer biodiversiteit. In de autochtone bomen en struiken leeft een groot aantal insecten, dat vaak afhankelijk is van een specifieke soort boom of struik. Achteruitgang van autochtone bomen en struiken betekent ook een sterke afname van deze afhankelijke soorten.
Leergang Autochtone bomen en struiken in Drenthe
Om dit groene erfgoed te behouden startte Landschapsbeheer Drenthe eind mei voor de tweede keer met de leergang Autochtone bomen en struiken in Drenthe. De leergang betreft vier cursusdagen, twee in mei en twee september. Het geeft u handvaten en kennis om Drentse soorten te herkennen en in kaart te brengen: ongeveer een derde is namelijk op veldkenmerken te onderscheiden.
Meer weten?
Landschapsbeheer Drenthe werkt zoveel mogelijk met autochtoon plantmateriaal. Wilt u meer weten over autochtone bomen en struiken in Drenthe of over het bestellen hiervan? Neem dan contact op via info@lbdrenthe.nl.