Het broedseizoen staat voor de deur: het moment om de plas-drassen te laten vollopen. Op 15 februari was het zover! Zo’n 20 agrariërs in de Drenthe hebben een deel van hun grasland onder water gezet. Tot half juni gebruiken of bewerken zij de volgelopen velden niet. Weidevogels vinden in deze plassen hun voedsel en de vegetatie eromheen biedt beschutting om te broeden en te schuilen. Door meer geschikt leefgebied te creëren, wil Landschapsbeheer Drenthe de weidevogels behoeden voor een verdere neerwaartse trend en waar mogelijk populaties te doen groeien.
Helaas gaat het niet goed met weidevogels, zoals de grutto, wulp, kievit, tureluur, scholekster en veldleeuwerik. Meerdere factoren spelen hierbij een rol, zoals het verdwijnen van geschikt leefgebied door intensief gebruik van het boerenland en toegenomen predatie van nesten en kuikens door bijvoorbeeld de vos. Om de verdere achteruitgang van weidevogels in de provincie te voorkomen, investeert Landschapsbeheer Drenthe op verschillende manieren in de kwaliteitsverbetering van het leefgebied van weidevogels. Dit doen wij onder andere door plas-dras situaties te ontwikkelen. Door water op het land te pompen, worden er betere leefomstandigheden gecreëerd. Het voedselaanbod neemt toe: bodemdiertjes, zoals wormen en kevertjes, verplaatsen zich meer naar de oppervlakte, waardoor ze beschikbaar komen voor de vogels. In de drassige bodem komen vogels eenvoudig met hun snavel in de grond.
In de periode half februari tot half juni gebruiken agrariërs gebruiken of bewerken de volgelopen graslanden. Weidevogels kunnen in alle rust hun legsels uitbroeden en kuikens kunnen zich goed verstoppen in de hogere vegetatie rondom de plas-dras.
Ter voorbereiding op de aanleg van een plas-dras situatie wordt in overleg met de agrariër gezocht naar de meest ideale en praktische inrichting. Landschapsbeheer Drenthe neemt een deel van de voorbereidende werkzaamheden op zich, zoals het bestellen van de pomp op zonne-energie en een raster en het opstellen van een beheerovereenkomst. Boeren die een plas-dras hebben, ontvangen een vergoeding voor het beschikbaar stellen van hun land en de misgelopen inkomsten. Tot dusver heeft Landschapsbeheer Drenthe bij zo’n 20 grondeigenaren een plas-dras aangelegd. De ambitie is om dit aantal de komende jaren te verhogen.
Draagt u de weidevogels een warm hart toe en bent u groot grondbezitter? Neem dan contact op met info@lbdrenthe.nl en informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.