Samen met Plan Boom Drenthe willen wij dit najaar samenwerken met particulieren om, op plekken waar het landschappelijk en historisch past, kleine bosjes terug te brengen in het landschap. Deze bossen zijn van grote waarde voor landschap en natuur. Inwoners uit de focusgebieden kunnen zich via Landschapsbeheer Drenthe aanmelden.
Veel kleine boselementen die van oudscher voorkomen in het Drentse landschap, zoals bossingels en hakhoutbosjes, zijn in de loop der tijd verdwenen. Zonde, want juist deze kleine bosjes zijn van grote waarde. Ze bieden voedsel- en schuilplekken voor dieren, slaan koolstof op, vormen verbindingen tussen natuurgebieden en maken het landschap gevarieerder.
Particulieren gezocht
Landschapsbeheer Drenthe en de Natuur en Milieufederatie Drenthe zoeken particulieren die minimaal 0,25 hectare van hun grond in het buitengebied willen beplanten met bomen en struiken. Het plantgoed bestaat uit inheemse soorten die van oorsprong in de provincie voorkomen en passend zijn bij het gebied, het landschap en de bodem. De gebieden waarop wij ons richten, zijn:
- Schoonebeek
- Wapserveen
- (randen van) het Reestdal (van Schiphorst, de Wijk tot Schoonvelde)
- Zuidwolde en omgeving (Ten Arlo, Steenbergen, Drogt, Bazuin, Linde, Nolde)
- Ruinerwold/Koekange
- Tiendeveen-Nieuweroord/Stuifzand
- Smilde en omgeving
- Peize/Roden
- Hoogeveen (zuid)/Alteveer-Kerkenveld
- Hollandscheveld/Elim/Nieuwlande
Inwoners van Drenthe die geïnteresseerd zijn en in een van bovenstaande gebieden wonen, kunnen contact opnemen met Landschapsbeheer Drenthe via info@lbdrenthe.nl. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op de website van Plan Boom.
Samen voor een groener Drenthe
Met het project Plan Boom werken de Natuur en Milieufederatie Drenthe, Landschapsbeheer Drenthe en Het Drentse Landschap, met vele partners, de komende jaren aan de aanplant van een miljoen extra bomen in Drenthe. Daar is ieders hulp bij nodig. Particulieren, bewonersinitiatieven, groepen, scholen en bedrijven kunnen allen meehelpen.