Eén van de twee oudste knotlinden van Drenthe is niet meer. Bij de Boermarke Westeinde in Norg kwam op vrijdag 26 april de melding binnen dat de knotboom was omgevallen. Ondanks de aantasting van zwammen heeft de knotlinde ongeveer 350 jaar op de Brink in het centrum van Norg gestaan. De stammen van de boom zijn uitgehold en worden teruggelegd naast de oude standplaats, om zo de ecologische waarden zo lang mogelijk te behouden.
Volgens overleveringen stammen de bomen uit 1671. Ze zijn geplant bij het inmiddels verdwenen Schultehuis. De boomis altijd geknot geweest zodat hij weinig wind kon vangen. Knotlinden worden snel aangetast door zwammen die ervoor zorgen dat de stam wordt uitgehold. Een linde reageert goed op dergelijke aantastingen. Hij maakt steeds weer opnieuw wondweefsel en nieuwe uitlopers zodat hij in leven blijft. De Bomenwacht Drenthe heeft er alles aan gedaan de boom zo lang mogelijk te behouden. Boomexpert en collega Andre: “We hebben onder meer geprobeerd om de groei van de aanwezige adventiefwortels zo te stimuleren dat deze weer extra kracht in de stam en aangetaste wortels zou brengen. Maar helaas hebben we de strijd verloren.”
Levende wortelaanzetten
De boom bezat nog drie levende wortelaanzetten. Er is een kleine kans dat er op deze wortelaanzetten nog slapende knoppen aanwezig zijn. De Boermarke gaat om de stobbe een hekje plaatsen om mogelijke uitlopers te behouden. Naast de gevallen boom staat nog een knotlinde met dezelfde uitstraling. Deze is ook sterk aangetast. De boom is dit voorjaar geknot, maar één van de armen in de kroon zal binnenkort nog extra worden ingenomen om mogelijk uitbreken te voorkomen.