Na lang in de cultuursector en het cultuurbeleid te hebben gewerkt, maakt Vom Bruch bewust de overstap naar landschap en natuur. Hij ziet naast belangrijke verschillen ook parallellen: in beide sectoren wordt hard gewerkt vanuit een sterke persoonlijke betrokkenheid en passie, vanuit de overtuiging dat natuur en cultuur beide een grote intrinsieke waarde voor mensen hebben. Vom Bruch: “Landschapsbeheer Drenthe realiseert veel verschillende projecten en activiteiten, samen met een indrukwekkend aantal inwoners in de provincie. De medewerkers hebben de professionaliteit om juist dat goed te doen en dat vind ik een van de aantrekkelijke kanten van deze organisatie.”
Toekomst
Vom Bruch hoopt de komende jaren veel gebruik te mogen maken van de kennis in het bedrijf en wil samen met het team de ingezette koers verder brengen. “Zodat we goed voorbereid zijn op te verwachten veranderingen in het werkveld”, aldus Vom Bruch. “Ik kijk ernaar uit. Het voorjaar begint en het landschap ontwaakt. Volgens mij een prachtig moment om te beginnen. Ik heb er veel zin in.” Pensioen Erik de Gruijter verlaat Landschapsbeheer Drenthe om vervroegd met pensioen te gaan. Zijn besluit om twee jaar eerder te stoppen, kwam niet ondoordacht. De Gruijter: “Het geeft wel een dubbel gevoel, omdat ik zestien jaar lang mijn ziel en zaligheid in de stichting heb gestoken. Het voelde voor mij niet als een baan, maar als een passie. Het was een deel van wie ik ben. Maar er zijn nog zoveel meer leuke dingen die ik wil gaan doen en dat kan nu nog in goede gezondheid. Daarnaast is het belangrijk om van tijd tot tijd een frisse wind door een organisatie te laten waaien. Dat moment is nu gekomen.”
Grondlegger
De Gruijter was oprichter van de huidige Stichting Landschapsbeheer Drenthe in 2007. Wat begon als een kleine club van dertien mensen, is inmiddels uitgegroeid tot een professionele organisatie met 27 werknemers. Erik: “Ik ben trots op onze organisatie. We zijn begonnen met 50 vrijwilligersgroepen en nu zijn het er al 500. Duizenden vrijwilligers zetten zich in voor hun eigen landschap en dat mogen wij ondersteunen. Dat vind ik prachtig. Ook met al onze projecten dragen we serieus bij aan wat Drenthe Drenthe maakt. De afgelopen jaren hebben we veel professionaliseringslagen gemaakt en zijn we volwassen geworden. Landschapsbeheer Drenthe gaat weer een nieuwe fase in. Er is nog ontzettend veel te doen. Een mooie uitdaging voor Niek. Ik heb er meer dan vertrouwen in dat deze lijn samen met Niek wordt voortgezet en ik wens hem toe dat hij daar even veel plezier en voldoening aan zal beleven als ik dat steeds heb gedaan.”