De 21ste editie van de Natuurwerkdag vond dit jaar plaats op twee dagen, vrijdag 5 en zaterdag 6 november. Op 60 locaties in Drenthe gingen volgens onze telling 1.341 vrijwilligers aan de slag voor de natuur in de eigen woon- en leefomgeving. Dit jaar stond het thema biodiversiteit centraal. De natuurklussen waren er dan ook op gericht de natuur te onderhouden en herstellen.
De Natuurwerkdag werd niet alleen in Drenthe georganiseerd; in heel het land kon men zich inschrijven voor klussen. In totaal is er door circa 14.470 vrijwilligers op meer dan 520 locaties in het groen gewerkt. Al het werk dat werd verzet op de Natuurwerkdag is van belang voor de bescherming van de natuur, landschap en dieren. Steeds vaker is het onderhouden en herstellen van natuur en landschap in vrijwilligershanden. Mede dankzij de inzet van de vrijwilligers kan iedereen (blijven) genieten van een groene leefomgeving.
Natuurwerkers van de toekomst
Tijdens de 21ste editie van de Natuurwerkdag, op vrijdag 5 november, was er extra aandacht voor de natuurwerkers van de toekomst. Onder begeleiding van Landschapsbeheer Drenthe werden er op 6 verschillende basisscholen door ruim 300 leerlingen gewerkt aan verschillende activiteiten. Zo werden er nestkastjes in elkaar gezet, wilgen geknot, takkenrillen gemaakt en werd de heide opengesteld. In Diever werd -met de hulp van de leerlingen van OBS De Singelier- in twee dagen tijd een dorpsboomgaard gerealiseerd. Jacomijn Pluimers, één van vrijwilligers, vertelt: “Het leukste aan deze natuurklus vind ik dat we dit samen doen. Dat we met de inwoners van Diever en de leerlingen van de basisschool hier een mooi plekje van kunnen maken. Iets waar we straks met z’n allen de vruchten van plukken.”
Drentse aftrap: Zuster Mohrpark
Iedere Natuurwerkdag wordt er een vrijwilligersgroep in het zonnetje gezet. Dit jaar was dat het Plaatselijk Belang in Oosterhesselen. De vrijwilligers van het Plaatselijk Belang zetten zich onder andere in voor het Zuster Mohrpark. Diverse bestuurders bezochten deze locatie op zaterdag 6 november. Zo waren gedeputeerde Henk Jumelet, Jeroen Huizing, wethouder van de gemeente Coevorden, en Erik de Gruijter, directeur van Landschapsbeheer Drenthe, op bezoek bij deze locatie. Henk Jumelet onderstreept het belang van een groene leefomgeving: “Mensen hebben opnieuw de waarde van natuur ontdekt en dat is prachtig om te zien. Natuur is niet alleen iets van ver weg, maar ligt ook om de hoek. Daar is dit park een mooi voorbeeld van. Henk vervolgt: “En als je dan ook met elkaar een stukje verantwoordelijkheid wil dragen door eraan te werken en onderhouden, dan is dat een heel mooie combinatie.”
Plan Boom Drenthe
Vrijwilligers van de Natuurwerkdag in Drenthe kregen dit jaar boompjes voor bijen, aangeboden vanuit het project Plan Boom Drenthe. De aanplant van deze boompjes draagt bij aan de biodiversiteit én een gezond klimaat.
De Natuurwerkdag 2021 wordt mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de Nationale Postcode Loterij, de provincie Drenthe, de Drentse gemeentes, het Prins Bernard Cultuurfonds en Plan Boom Drenthe. Partners van de Natuurwerkdag zijn: Stichting Het Drentse Landschap, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Scouting Nederland, A Rocha, IVN Natuureducatie en de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie.