Benieuwd hoeveel bijensoorten er in uw tuin vliegen? Doe dan mee met de Nationale Bijentelling van 15 t/m 24 april! Voor het eerst is het landelijke bijenonderzoek verlengd tot een tiendaagse telling. Iedereen kan meedoen door een half uurtje wilde bijen te tellen. Dit kan overal; in de tuin, op het balkon, op het schoonplein, in een nabijgelegen park of ander groen plekje. Hoe meer tellers, hoe meer we over deze belangrijke bestuivers te weten komen.
Dit jaar is het landelijke bijenonderzoek uitgebreid tot tien dagen. Daarmee is de kans op zonnig weer groter (voorwaarde voor bijen om uit te vliegen) en hebben tellers meer mogelijkheid om mee te doen. Door de gegevens met die van de voorgaande jaren met elkaar te vergelijken, krijgen onderzoekers meer inzicht in hoe het gaat met de wilde bijen in ons land.
Extra aandacht
Er is veel aandacht nodig naar het beschermen van wilde bijen. Van de 360 bijensoorten die er in ons land voorkomen, is de helft bedreigd. “Iedereen die meetelt, draagt bij aan die bescherming”, zegt Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur en bijenexpert bij Naturalis. Dat is essentieel, want wilde bijen zijn belangrijk voor bestuiving. “80% van onze eetbare gewassen en bijna 90% van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten”, legt hij uit. “Dus hoe meer tellers hoe beter: zo krijgen we een steeds beter beeld van de bijenstand in ons land.”
Meedoen
Meedoen is heel eenvoudig. Tel tenminste een keer tijdens de tiendaagse de wilde bijen in uw omgeving en geef de aantallen door. Vaker meedoen mag uiteraard ook. Op het telformulier herkent u eenvoudig de zestien verschillende wilde bijen, hommels en zweefvliegen die er in het voorjaar vliegen. Kijk voor meer informatie op de website van de Nationale Bijentelling,
De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk initiatief van Naturalis Biodiversity Center, LandschappenNL, en Natuur & Milieu, en wordt mede-georganiseerd door IVN Natuureducatie, EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.