De Bomenwacht van Landschapsbeheer Drenthe zorgt ervoor dat de waardevolle bejaarde bomen op gezonde wijze onderdeel blijven van onze leefomgeving. Maar hoe gebeurt dat? Onder andere door Boomveiligheidscontroles (VTA-controles) uit te voeren. Hierbij wordt de boom geïnspecteerd bij de stamvoet, de stam en de kroon en wordt de ‘gezondheid’ van de boom bepaald.
De afgelopen maanden heeft de Bomenwacht honderden bomen met een onderhoudscontract gecontroleerd. Bij een aantal bomen in Vledder, Balloo, Gieten, Exloo en Oud Aalden bleken de stammen behoorlijk uitgehold. Om te beoordelen of de veiligheid nog kon worden gegarandeerd zijn de bomen door een externe deskundige nader onderzocht met zeer bijzonder gevoelige geluidsapparatuur. Dit heet een picusmeting.
Geluidsapparatuur
Geluidsapparatuur? Dat leest u goed! Door middel van geluidsgolven wordt namelijk een dwarsdoorsnede gemaakt van de stam en kan worden bepaald of deze dik genoeg is om te blijven staan. Er worden kleine spijkers, met een zender of een ontvanger voor een geluidsgolf, in de stam getikt. Met een elektrische hamer, die is verbonden met een pc, wordt op een spijker getikt waardoor de geluidsgolven door de stam worden gestuurd. Speciale software verwerkt de uitkomstgegevens tot een dwarsdoorsnede van de stam.
De uitkomsten van de metingen worden uitgebreid geanalyseerd, maar de eerste resultaten zagen er positief uit. Geen van de monumentale bomen moet direct worden gekapt, maar een enkeling heeft wel onderhoud nodig. De kroon (het bovenste gedeelte van de boom) wordt kleiner gemaakt zodat er minder belasting komt op de stam. Hierdoor kan de boom nog enkele jaren onderdeel blijven van het straatbeeld.