Op landgoed Overcingel in Assen is onlangs opnieuw een boom omgevallen: dit keer de iconische rode beuk. Veel monumentale bomen hebben het zwaar. Niet alleen door ouderdom, maar ook door weersextremen.
In een artikel van Dagblad van het Noorden van 30 november, geschreven door Wouter Hoving, vertelt Frank van der Velden, verantwoordelijk voor monumentenzorg bij Het Drentse Landschap dat de weerextremen de bomen geen goed doen. “We zien op dit moment bij veel landgoederen in Nederland problemen met bomen. Dat heeft niet alleen te maken met ouderdom, maar ook zeker met weersomstandigheden. Droogte en nattigheid dus.”
Ook boomexpert van Landschapsbeheer Drenthe André Efftink merkt zonder twijfel dat veel oude bomen het moeilijker krijgen door weersomstandigheden. Als voorbeeld van de invloed van klimaatverandering op bomen in Noord-Nederland noemt Efftink de honingzwam. “Tot vijf jaar geleden kwam je de honingzwam eigenlijk nooit in agressieve vorm in het Noorden tegen, alleen in het zuiden van Nederland. De aftakeling was dan meestal langzaam. Afgelopen jaar heb ik meerdere gevallen gezien van een agressieve honingzwam waardoor de boom binnen een jaar gevaarlijk werd en geveld moest worden.”
Het hele artikel van Dagblad van het Noorden lees je hier. Foto: Paulien Zomer