Op de begraafplaats in Gieten staat een gigantische treurbeuk met majestueuze uitstraling. Al circa 123 jaar bepaalt de boom het aanzicht van de historische begraafplaats (geschatte plantjaar is 1890). Om de boom te behouden moet de treurbeuk periodiek gesnoeid en uitgelicht worden. De meest recente ‘knipbeurt’ vond afgelopen donderdag en vrijdag plaats (1 en 2 juni). Een specialistische opdracht: de vele grafzerken rondom en onder de boom maken het weghalen van de takken niet eenvoudig. Deze bijzondere klus werd in twee dagen geklaard door de boomspecialisten van Brand Boomverzorging. De opdracht werd onder begeleiding van Landschapsbeheer Drenthe uitgevoerd.
De treurbeuk is in eigendom van de gemeente Aa en Hunze. Het beheer is sinds de jaren ’80 in de zorgzame handen van de Bomenwacht. Dit bijzondere exemplaar heeft een kroondiameter van maar liefst 26 meter en is 11 meter hoog: de treurbeuk is twee keer zo breed als dat hij hoog is! Door de jaren heen heeft deze groene reus veel meegemaakt. Zijn respectabele leeftijd heeft hij niet zonder slag of stoot bereikt. De holte in de stam, de grote holte in een van de takken en de grote wond die is veroorzaakt door een uitgebroken arm (in 2014) zijn hiervan het bewijs. Om de bijzondere kroon bij elkaar te houden, zijn er al eerder vijf kroonankers aangebracht ter versteviging van de extreem zware kroon.
Eeuwige jeugd
Normaliter neemt de lengtegroei af naarmate de leeftijd vordert. Hierdoor blijft de boom ‘compact’ en is de kroon in balans met zijn stam. Bij treurbeuken werkt dit anders. Door een genetische afwijking met betrekking tot lengtegroei, remt dit niet af. Alleen al dit jaar heeft de boom scheuten gemaakt van meer dan 60 cm. Deze extreme lengtegroei levert problemen op.
Specialistische zorg
De steeds zwaarder wordende takken raken op den duur overbelast. Hoe groter de omvang, hoe zwaarder de takken, waardoor ze kunnen uitscheuren of afbreken. De oude treurbeuk wordt daarom jaarlijks vanaf de grond gecontroleerd door de Bomenwacht en eens in de zes jaar flink teruggebracht in omvang/gewicht. Dit betekent dat van het totale bladerdek zo’n 15 á 20 procent wordt verwijderd. André Efftink, de bomenspecialist van Landschapsbeheer Drenthe licht toe: ‘Door de boom rondom kleiner te maken en vooral de uitstekende takken en de takken aan de buitenkant te verwijderen, is de verlichting op de aanhechtingspunten op de stam het grootst. Dit zijn de twijgen die voor de meeste [over]belasting zorgen. De energie en kracht die dan vrijkomt doordat je hem kleiner maakt, kan hij stoppen in het extra sterk maken van het hout om zichzelf staande te houden.’ Ook zijn treurbeuken erg gevoelig voor zonnebrand, door hem voorzichtig in te nemen, behoud je het dichte bladerdek wat zonnebrand op de stam voorkomt.