Wilt u leren hoe u Drentse autochtone bomen en struiken kunt herkennen? Bent u bereid om in uw vrije tijd inventarisaties uit te voeren? En heeft u kennis van bomen en struiken? Meldt u zich dan aan voor de leergang Autochtone bomen en struiken in Drenthe.
Wilde bomen en struiken die al vele duizenden jaren op dezelfde plaats groeien, behoren tot onze autochtone flora. Deze soorten hebben zich aangepast aan de lokale omstandigheden, zijn minder vatbaar voor ziektes en beter bestand tegen klimaatverandering. In Drenthe komen relatief veel autochtone soorten voor. Onze provincie is dan ook belangrijk voor het behoud van een aantal zeldzame en kwetsbare soorten. Om dit groene erfgoed te behouden start Landschapsbeheer Drenthe eind mei (2023) de leergang Autochtone bomen en struiken in Drenthe. De leergang biedt u handvaten en kennis om Drentse soorten te herkennen en in kaart te brengen: ongeveer een derde is namelijk op veldkenmerken te onderscheiden. Ook leert u oude beheervormen en kenmerken van oorspronkelijke groeiplaatsen herkennen.
Wat kunt u verwachten?
Een cursusdag duurt van 10.00 uur tot omstreeks 15.30 uur (inclusief lunchpakket). De dag start met een korte introductie over het gebied dat u die dag bezoekt en welke soorten daar groeien. Onder begeleiding van Bert Maes, specialist op gebied van autochtone beplanting, gaat u op veldexcursie en leert u soorten te determineren. De totale tijdsinvestering bedraagt zo’n 100 uur, waarvan u 22 uur besteedt aan de leergang. De overige uren maakt u in het veld. Het leren herkennen van autochtone soorten is niet eenvoudig. Het vergt ervaring en u moet leren waarop u moet letten. Het beschikken over een goede basiskennis van bomen en struiken is dan ook een vereiste om de leergang te kunnen volgen. Na het afronden van de leergang gaat u in (kleine) groepjes één van de vijf focusgebieden in Drenthe inventariseren en monitoren.
Klik hier voor de folder over de leergang. In de folder vindt u meer informatie over de cursus, benodigdheden en data.
Interesse
Wilt u een bijdrage leveren aan het behoud van de oorspronkelijke en lokale biodiversiteit in Drenthe en heeft u kennis van bomen en struiken? Aanmelden kan tot en met zondag 21 mei.
Helaas is het niet meer mogelijk u aan te melden voor de leergang.
De leergang over autochtone bomen en struiken in Drenthe wordt in samenwerking met Ecologisch Adviesbureau Maes georganiseerd en is mogelijk dankzij de financiële steun van de provincie Drenthe.