Aan de Brink in Dwingeloo staat de circa 270-jarige groene beuk, beter bekend als de grootste en dikste beuk van Drenthe. Decennialang wist de reusachtige boom zich tegen weer en wind te verdedigen, maar tijdens de eerste zomerstorm van 2024, op zaterdag 6 juli, verloor de reusachtige beuk een deel van zijn kroon. Omdat het daardoor een gevaar vormde voor de omgeving, werd de boom rigoureus afgeslankt en teruggezet tot zo’n 8 à 14 meter hoogte.
De boom was niet bestand tegen de onvoorspelbare en krachtige rukwinden tijdens de storm in juli. “Bomen op leeftijd hebben al het een en ander meegemaakt; ze zijn groot in omvang en vangen daardoor veel wind”, aldus boomspecialist André Efftink. “Een combinatie van een gigantisch groen bladerdek, vruchten, zaden en regen maakt de boom topzwaar. De rukwinden op zaterdag 6 juli maakten de situatie er niet beter op. Een boom kan beter reageren op harde wind dan op een plotselinge val- of rukwind. Dit is vrijwel voor alle bomen lastig.“ Tijdens de storm verloor de boom ‘slechts’ 2 takken met ieder een diameter van circa een meter. Een medewerker van het naastgelegen hotel, die in de moestuin aan het werk was, werd door een van de takken geraakt.
Onderzoek
Na de storm kwam het specialistisch team van de Bomenwacht bijeen om het exemplaar nader te onderzoeken. De beuk bleek een groot gevaar voor de omgeving, maar zou in afgeslankte vorm nog zo’n 5 à 15 jaar kunnen blijven staan. Dit zou een inname van 40 tot 50% van de kroon betekenen, het vervangen van alle kroonankers en het inwikkelen van alle stamdelen met jute. Een forse, maar noodzakelijke ingreep. Een andere mogelijkheid was om de boom rigoureus terug te zetten tot zo’n 8 à 14 meter hoogte. De stamdelen blijven dan behouden, maar zal langzaam afsterven.
Vergane glorie
De eigenaar koos voor de tweede optie. De eens zo imposante boom werd half juli rigoureus teruggezet. Van de gigantische kroon is niets overgebleven, enkel de stamdelen zijn behouden die dus langzaam gaan afsterven. Maar ook in afgeslankte vorm heeft de monumentale beuk een hoge ecologische waarde. Een stervende boom zit namelijk nog vol met leven. Dieren in de omgeving maken dankbaar gebruik van de holtes en insecten en schimmels kunnen zich tegoed doen aan het rottende hout.
Blikvanger
De Bomenwacht heeft veel pareltjes in beheer, maar dit exemplaar stak er met kop en schouders bovenuit. Nergens in de provincie was er een beuk van dit formaat te vinden. Met een stamdiameter van 2,20 meter, wat gelijk staat aan een stamomtrek van bijna 7 meter, en een kroon van ongeveer 25 meter hoog en 25 meter breed, is het uniek in zijn soort. 15 ankers hielden de kroon in de plooi. In Drenthe bereiken beuken maar zelden de respectabele leeftijd van ruim 270 jaar.
De groene beuk is in particulier eigendom en staat in de tuin van de voormalige pastorie van de Nederlands Hervormde Kerk in Dwingeloo. Tot 2019 was het beheer in de zorgzame handen van de Bomenwacht.