In 2013 zijn in Fluitenberg de eerste bomen in het Millenniumbos geplant. Het bos bestaat inmiddels uit meer dan 1500 bomen die door inwoners en scholieren zijn geplant. Het onderhoud van het bos gaat nu over van stichting Millenniumbos naar de Gemeente Hoogeveen. Voor het voortbestaan van het Millenniumbos zoeken de gemeente Hoogeveen en Landschapsbeheer Drenthe groene aanpakkers die aan de slag willen met het onderhoud van dit bijzondere bos.
Werken in een bijzondere bos
Voormalig commissaris van de Koningin, Jacques Tichelaar, plantte in 2013 de eerste boom. Aansluitend hebben inwoners van de gemeente een boom gekocht en geplant. Veel bomen hebben een hoge emotionele waarde. Ze zijn geplant om een geboorte of een overlijden te herdenken. “Via deze weg proberen we mensen die het leuk vinden om buiten actief bezig te zijn, en in het bijzonder diegene die destijds een boom hebben geplant, te bereiken”, aldus Rutger de Vries van Landschapsbeheer Drenthe. “Zij hebben een bijzondere band met het bos en willen hopelijk helpen bij het onderhoud ervan. Zo worden de mensen die een boom hebben geplant in de gelegenheid gesteld actief bezig te zijn bij deze met extra liefde geplante bomen.”
Kennismaking
De bijdrage van de groene aanpakkers hangt af van het beschikbare werk, de wensen en behoeften en beschikbare tijd. Op vrijdagmiddag 24 januari 2020 van 13.30 tot 16.00 uur zijn Robert Koetschruiter van de Gemeente Hoogeveen en Rutger de Vries van Landschapsbeheer Drenthe aanwezig in het Millenniumbos om met belangstellenden van gedachten te wisselen over de mogelijkheden van het vrijwilligerswerk. Op woensdagavond 12 februari, van 19.30 tot 21.00 uur is er een informatieavond in het Gemeentehuis van Hoogeveen.
Het is de bedoeling dat de aanpakkers aan de slag gaan in een nieuwe vrijwilligersgroep. De beschikbare klussen bestaan in de eerste instantie uit snoei- en zaagwerk. De groep ontvangt ondersteuning van Landschapsbeheer Drenthe. Zij geven advies over de werkzaamheden, zorgen dat u goed voorbereid aan de slag kunt en ze verzorgen het juiste gereedschap. En goed om te weten: groene vingers zijn niet vereist! Voor meer informatie over de groep en de werkzaamheden is Rutger de Vries van Landschapsbeheer Drenthe bereikbaar.
Het werk van Landschapsbeheer Drenthe wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Hoogeveen, de provincie Drenthe en de Nationale Postcode Loterij.