De collega’s van de Bomenwacht zijn vorige week drie dagen met de hoogwerker op pad geweest om een aantal monumentale bomen in de provincie Drenthe op hoogte te controleren. In totaal zijn er 54 bomen geïnspecteerd. De leeftijd van deze groene oudjes varieerde van 150 tot wel 250 jaar oud. Tijdens zo’n ‘gezondheidscheck’ controleerden zij de boomholtes, zwamaantastingen, de stam en de wortelvoeten. Ook beoordeelden ze hoe veilig het is om de bomen in de huidige vorm te behouden.
Gezondheidscheck
De Bomenwacht is gespecialiseerd in het behoud van monumentale bomen, want ook voor oude bomen geldt, ouderdom komt met gebreken. Goede zorg en nauwkeurige monitoring van de conditie is daarom belangrijk. Bij zo’n periodieke controle wordt er onder andere gekeken of de holtes niet te diep inrotten. Een holle boom op zich is geen probleem, maar het is dan wel noodzakelijk om te bepalen hoe dik, of juist hoe dun, die restwand is. Vervolgens wordt beoordeeld of de restwanddikte voldoende is om het gewicht van de boom en de kroon te kunnen dragen. Na deze gezondheidscheck wordt bepaald wanneer de boom weer door één van de ‘bomenspecialisten’ gezien moet worden. Want bij het constateren van een dunner wordende (rest)wand is het van belang deze achteruitgang in de gaten te houden. Een ander kwaaltje waar oude bomen last van (kunnen) hebben, zijn schimmels. Wanneer de schimmels zich agressief gedragen, kunnen zij de wortels, de stam of kroondelen aantasten, waardoor zij instabiel of breukgevoelig worden of zelfs doodgaan.
Ecologische waarde
Oude en monumentale bomen zijn landschapsbepalend, maar niet alleen de cultuurhistorische waarden zijn doorslaggevend voor het behoud van deze groene, oude reuzen. Ook andere factoren spelen een belangrijke rol. Een oude, maar ook een dode, boom heeft daarnaast een grote ecologische waarde. Vogels broeden in de holtes, vleermuizen vinden er een verblijfplaats in en veel insecten maken gebruik van dit kleine leefgebiedje. Een oude of dode boom kan op die manier toch nog vol met leven zitten.
Bodemleven
De afgelopen jaren is de bodem op veel plaatsen waar de Bomenwacht controleert, verzuurd. Hierdoor gaan goede schimmels en bacteriën verloren en daarmee verdwijnt ook de voedselbron van de boom. Door de bodem met kalk en bladbokashi te bestrooien, wordt geprobeerd de bodem nieuw leven in te blazen en te herstellen. Zo kan een eikenboom onder de juiste omstandigheden en voeding tot wel 400 tot 450 jaar oud worden.
Voor hier meer informatie over de Bomenwacht en het werk dat zij verrichten.