In de voormalige tuinbouwschool De Proef in Frederiksoord vond op woensdag 4 september de vrijwilligersavond van Landschapsbeheer Drenthe plaats. Deze stond in het teken van de waardering voor de vrijwillige bijdrage in het Drentse (cultuur)landschap. Samen met 120 vrijwilligers blikten we terug op afgelopen seizoen en genoten we van de inspirerende lezing ‘Koers op lichtgroen’ van Theo Spek, hoogleraar landschapsgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Niek vom Bruch, de nieuwe directeur van Landschapsbeheer Drenthe, beet het spits af en opende de avond. In zijn welkomstwoord sprak hij zijn waardering uit voor de tomeloze inzet van vrijwilligers. “Waarvan ik ontzettend onder de indruk ben, is dat er zoveel mensen zijn die zich vrijwillig inzetten voor de eigen groene leefomgeving”, aldus vom Bruch. “In de korte tijd dat ik bij Landschapsbeheer Drenthe werk, heb ik gezien hoe groot en divers die groep vrijwilligers is. Van bermscouts tot tellers en bewakers van nesten van weidevogels, van inzet van korte duur (bijvoorbeeld tijdens de Natuurwerkdag) tot brigades die al jarenlang actief zijn, van betrokken leken tot mensen met zeer specialistische kennis over bepaalde soorten of landschappen.” Gedeputeerde Egbert van Dijk was ook aanwezig om de vrijwilligers persoonlijk te bedanken. Van Dijk: “Ik ben mij ervan bewust hoe belangrijk de inzet van vrijwilligers is voor het behoud van ons prachtige Drentse landschap. Samen met Landschapsbeheer Drenthe zijn er het afgelopen jaar geweldige resultaten behaald. Het is bijna onvoorstelbaar dat 6.500 vrijwilligers aan de slag zijn gegaan en gezamenlijk ruim 153.000 uur hebben gewerkt. Indrukwekkende cijfers die laten zien hoe groot de betrokkenheid is.” In het afgelopen jaar werd ook voor het eerst de grens van 500 structureel actieve groepen gepasseerd. Nog niet eerder is er zoveel uur vrijwillig in het landschap gewerkt.
Kleine concrete bijdragen
Het hoogtepunt van de avond was de inspirerende en informatieve lezing van Theo Spek, hoogleraar landschapsgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. In zijn lezing ‘Koers op lichtgroen: naar een duurzame verweving van landbouw en natuur in Drenthe’ ging hij in op de toekomst van het Drentse landschap en de rol die vrijwilligers spelen in het behoud en de ontwikkeling ervan. “Oplossingen voor onze huidige problemen op het Drentse platteland beginnen niet met grote visies, regeerakkoorden of voortdurende geuite afkeer van andersdenkenden” licht Spek toe, “maar bij de mensen die in hun directe omgeving een kleine concrete bijdrage leveren aan de kwaliteit van de eigen leefomgeving.”
Ervaringen uitwisselen
Na de lezing was er volop gelegenheid om onder het genot van een hapje en een drankje met elkaar na te praten en ervaringen uit te wisselen. De aanwezigen kregen de kans om nieuwe contacten te leggen en ideeën op te doen voor hun werk voor natuur en landschap dichtbij. Landschapsbeheer Drenthe kijkt terug op geslaagde bijeenkomst en hoopt dat iedereen ook de komende jaren met dezelfde passie blijft bijdragen aan het behoud van het Drentse (cultuur)landschap.