De 22ste editie van de landelijke Natuurwerkdag vond plaats op vrijdag 4 en zaterdag 5 november. Volgens onze telling namen 1.448 Drentse vrijwilligers deel aan de grootste vrijwilligersdag in het groen. Op 63 locaties werden de handen uit de mouwen gestoken voor natuur en landschap dichtbij. Er werden bijvoorbeeld bloembollen gepoot, broeihopen gemaakt, bomen geplant en insectenhotels gebouwd. Niet alleen in de provincie Drenthe werd er in het groen gewerkt; in heel het land was het mogelijk om bij een natuurklus aan te sluiten. Hier zie je een leuke samenvatting van de dag!
Leerlingen van de basisscholen helpen mee in de natuur
Na het succes van afgelopen jaar werd voor de tweede keer op rij een Junior dag gehouden. Voor leerlingen van het basisonderwijs werden er op vrijdag 4 november speciale klussen in de natuur georganiseerd. Dit zodat de jongere generatie kan ervaren hoe het is om buiten bezig te zijn. Dit is belangrijk, want natuurbeleving op jonge leeftijd draagt bij aan een positieve houding tot natuur op latere leeftijd. Onder begeleiding van Landschapsbeheer Drenthe werden er door 4 verschillende basisscholen door circa 90 leerlingen gewerkt aan diverse activiteiten. In de Emmerdennen werd de ongewenste opslag verwijderd en op het Holtingerveld werd de heide geschoond. Naast dat het een leuke en nuttige dag buiten was, was het ook leerzaam. “We weten nu meer over wat er leeft en groeit in de omgeving en waarom het belangrijk is dat de heide wordt geschoond. Door boompjes uit de grond te trekken, groeit de heide niet dicht en dat is goed voor de vogels en andere dieren die hier leven”, aldus één van de leerlingen.
Biodiversiteit en klimaat
Dit jaar viel de Natuurwerkdag samen met de Nationale Klimaatweek. Het was dan ook een mooie gelegenheid voor (nieuwe) vrijwilligers om samen met anderen de natuur in eigen buurt een handje te helpen. En die hulp is hard nodig. Ongeveer 40% van de soorten in ons land staat als bedreigd op de Rode Lijst (bron: CLO). Tegelijkertijd is het beschermen van biodiversiteit en ecosystemen ook van cruciaal belang voor het klimaat. Een gezonde leefomgeving is belangrijk om effecten van klimaatverandering op te vangen. Gezonde natuur helpt tegen hitte en zorgt voor wateropvang in tijden van extreme regenval. Mede dankzij de inzet van vele vrijwilligers kan iedereen blijven genieten van een groene en gezonde leefomgeving. Vrijwilligers zijn dan ook onmisbaar voor het beschermen en onderhouden van natuur en landschap.
Drentse aftrap: Schultegroep Diever
De officiële Drentse aftrap vond plaats bij de scouting Schultegroep in Diever. De Schultegroep kenmerkt zich door de speelse manier waarop zij (jonge) leden laten kennis maken met natuur. Erik de Gruijter, directeur van Landschapsbeheer Drenthe, en Henk Doeven, wethouder van de gemeente Westerveld, openden de Natuurwerkdag. Henk Doeven: “Zonder de natuur zouden wij hier niet kunnen zijn. Het is dan ook belangrijk om haar te beschermen. Prachtig om te zien dat er vandaag zoveel jonge mensen bij elkaar zijn gekomen die zich voor natuur en landschap willen inzetten.” Zo’n 100 vrijwilligers, waarvan 65 kinderen, waren in Diever aanwezig om hun steentje bij te dragen. Rondom het scoutinggebouw van de jongste leden, het Hordehol, werden insectenhotels gevuld, nestkastjes getimmerd, struiken en bomen geplant en de woekerende Amerikaanse vogelkers werd verwijderd.
De Natuurwerkdag wordt georganiseerd in samenwerking met de provinciale Landschapsbeheerorganisaties. Mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de Nationale Postcode Loterij, de provincie Drenthe, de Drentse gemeentes, Triodos Foundation en NME Fonds. Partners van de Natuurwerkdag zijn: Stichting Het Drentse Landschap, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Scouting Nederland, A Rocha, IVN Natuureducatie en de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie.