In Echten vindt op 20 november de feestelijke opening plaats van de Nationale Boomfeestdag. Op de feestlocatie pakken driehonderd leerlingen van basisscholen uit gemeente De Wolden de schep op om ruim 1.500 bomen te planten in boswachterij Ruinen.
Met het openingsfeest in Echten, wordt ook het 125-jarig bestaan van Staatsbosbeheer, de moederorganisatie van Stichting Nationale Boomfeestdag gevierd rond het jaarthema ‘Van boom tot bos’. De deelnemende kinderen ontdekken tijdens dit groene feest dat bomen veel verschillende functies vervullen en dat een bos een verzameling bomen is, maar een verzameling bomen nog geen bos maakt.
Daarnaast wordt op deze dag het startschot gegeven voor het Boomfeestdag plantseizoen, dat duurt tot en met 19 maart 2025. Gedurende het seizoen planten ongeveer 100.000 kinderen ruim 200.000 bomen en struiken. Daarmee wordt Nederland weer groener, biodiverser, koeler, klimaatbestendiger en fijner om buiten te recreëren. Tegelijkertijd wordt bij de kinderen liefde voor bomen aangewakkerd, waardoor ze zich ook op latere leeftijd meer betrokken voelen bij de natuur.
Ecosysteem bos
Door in het ecosysteem bos te stappen, ervaren de leerlingen van basisscholen uit gemeente De Wolden dat in een bos alles met elkaar is verbonden en dat in een gezond bos de biodiversiteit hoog is. In een bos met een hoge biodiversiteit leven veel soorten planten, schimmels, insecten, vogels en zoogdieren. Dat is belangrijk, want hoe hoger de biodiversiteit in een bos, hoe beter het bestand is tegen ziektes en plagen en hoe makkelijker het zich kan aanpassen aan de klimaatverandering.
Spelenderwijs leren over bossen
In vier interactieve spellen – bedacht en begeleid door IVN Natuureducatie, Landschapsbeheer Drenthe, Het Drentse Landschap, Staatsbosbeheer, NatuurWijs en Stichting Nationale Boomfeestdag – ontdekken de leerlingen spelenderwijs dat zij zelf kunnen bijdragen aan een betere leefomgeving voor mens en dier. Of dat nou in een bos, in een stad of op het schoolplein is.
Meer informatie over dit evenement vind je hier.