Landschapsbeheer Drenthe heeft veel kennis over het (her)inrichten van natuurvriendelijke, streekeigen Drentse erven en stimuleert mensen om hiermee aan de slag te gaan. In Drenthe liggen namelijk nog veel kansen voor het vergroten van de biodiversiteit. Op welke manier? Door erven op een natuurlijke wijze in te richten, met beplanting die van oorsprong in Drenthe voorkomt en met aandacht voor voedsel en nestgelegenheid voor diersoorten zoals de bijen, steenuilen of huiszwaluwen. Voor het vervolgproject Drentse Natuurerven zoekt Landschapsbeheer Drenthe mensen die aan de slag willen met de (her-)inrichting van hun erf.
Veel mensen willen bij de inrichting van hun erf rekening houden met de ecologie en de natuur. Om dit op de juiste manier te doen is specifieke kennis nodig over de ecologie, diersoorten en het onderhoud van waardevolle terreinen. In het project Drentse Natuurerven van Landschapsbeheer Drenthe krijgen deelnemers praktische adviezen over de inrichting en het onderhoud van ecologisch waardevolle en streekeigen erven. Dankzij de financiële bijdragen van de provincie Drenthe en de Nationale Postcode Loterij kan er bijvoorbeeld plantmateriaal, bloemenmengsels of nestkasten beschikbaar worden gesteld. Door de juiste aanpassingen kan er veel winst worden behaald voor de biodiversiteit en het cultuurlandschap in de streek.
Voorwaarden deelname
Het project Drentse Natuurerven is bedoeld voor inwoners in het buitengebied met ongeveer 0,5 tot 5 hectare grond, waarvan zij niet economisch afhankelijk zijn. Er geldt een eigen bijdrage van €100,- bij deelname aan het project voor het erfbezoek en de uitwerking van het plan. Deelnemers dienen de aanbevolen maatregelen (het planten van bomen en struiken, zaaien van bloemenmengsels en het plaatsen van nestkasten e.d.) en het beheer zelf uit te voeren. Bij deelname kan er gebruik worden gemaakt van een subsidie voor plantgoed, nestkasten en bloemenmengsels.
Praktische zaken
Deelnemers aan het project worden bezocht door een medewerker van Landschapsbeheer Drenthe om de wensen en behoeften te bespreken. De adviezen worden verwerkt in een beheer- en inrichtingsplan waarmee de deelnemers, na akkoord, aan de slag kunnen. Indien er wordt geadviseerd om beplanting te vervangen of te planten, bloemenmengsels te zaaien of nestkasten op te hangen zorgt Landschapsbeheer Drenthe voor de benodigde materialen.
Werkwijze
Indien u interesse hebt en wilt deelnemen aan het project kunt u via onderstaand formulier uw gegevens achterlaten. Wacht niet te lang met uw aanmelding, want er zijn nog een aantal plekken beschikbaar. Aanmeldingen worden beoordeeld op volgorde van binnenkomst.
In verband met corona worden bij de bezoeken de richtlijnen van het RIVM in acht genomen. Dat betekent dat, indien u akkoord gaat, er één medewerker komt die minimaal anderhalve meter afstand houdt. Indien deze medewerker verkoudheidsklachten heeft wordt het bezoek uitgesteld. Indien u zelf klachten hebt, dan horen wij dat uiteraard graag vooraf zodat het bezoek op een ander moment kan plaatsvinden.
Aanmelden
Aanmelden voor een erfbezoek kan niet meer. Op dit moment bezoeken we de deelnemers die zich al eerder inschreven voor het project. De erven van de nieuwe deelnemers worden bezocht in de periode na de zomervakantie tot en met december 2021. Let op: heeft u eerder deelgenomen aan het project natuurerven? Dan kunt u helaas niet nogmaals meedoen.
Het project Drentse Natuurerven wordt mogelijk gemaakt door de provincie Drenthe en de Nationale Postcode Loterij.