De Bomenwacht nam op donderdag 6 juni afscheid van wel een heel bijzonder exemplaar: de monumentale treurwilg aan de Blankenslaan West in Hoogeveen. Deze majestueuze wilg, de groene koning van de buurt, kampte al geruime tijd met gezondheidsproblemen. Jarenlang werd de boom geplaagd door de schubbige bundelzwam. Dit heeft hem uiteindelijk niet alleen zijn kroon, maar ook zijn stam gekost. Onder begeleiding van Landschapsbeheer Drenthe werd de boom geveld.
De treurwilg was een goede bekende van de Bomenwacht. Bijna 40 jaar lang hebben onze boomverzorgers zich ingezet voor het beheer en behoud van deze monumentale boom. De (circa) 100-jarige senior was uniek in zijn soort. Voor begrippen van de Bomenwacht is het exemplaar een ‘jonkie’, maar voor zijn levensfase is hij bejaard. Niet vaak bereiken treurwilgen deze respectabele leeftijd. Wilgen hebben zachte cellen en groeien snel, waardoor ze gevoelig zijn voor aantastingen, ziektes (zoals schimmels) en takbreuken. Ook in dit geval zijn schimmels de boosdoeners. De schubbige bundelzwam baande zich een weg door de stamvoet en wortels en de geduchte parasitaire zwavelzwam infecteerde via wonden de gesteltakken in de kroon.
Chirurgische precisie
Om te kunnen bepalen of de boom nog sterk genoeg was om zichzelf overeind te houden, werd afgelopen februari een trekproef uitgevoerd. Slecht nieuws: ondanks de goede conditie bleek het exemplaar niet vitaal genoeg. De stam en enkele gesteltakken bevatte onvoldoende gezonde restwand. Om te voorkomen dat de senior onder zijn eigen gewicht zou bezwijken, werd de boom afgelopen donderdag (6 juni) met chirurgische precisie ontmanteld. Tak voor tak en stamdeel voor stamdeel. De treurwilg had een stamomtrek van bijna 5 meter, was 22 meter hoog en had een kroondiameter van 15 meter. Een flinke klus die door de boomspecialisten van Brand Boomverzorging werd geklaard. In slechts een dag werd de uitzonderlijk grote treurwilg geveld.
Geen eenvoudige klus
De locatie maakte de klus uitdagend en ingewikkeld: de treurwilg stond midden in een woonwijk. Boomspecialist André Efftink licht toe: “Het grootste probleem op deze locatie was het verwijderen van vrijgekomen hout uit de tuin. Voor het eerst in de geschiedenis van de Bomenwacht schakelden we een bouwkraan in voor een klus. Grote stukken tot wel 1500 kilo werden in een keer uit de boom gezaagd. Het is een spel van wat wel en niet kan. In de boom berekent de boomverzorger hoe groot en hoe zwaar een stuk mag worden en hoe dit veilig uit de boom kan worden gehaald.” De uitgezaagde delen werden naar een naastgelegen groenstrook getransporteerd, zo’n 50 meter verderop. Daar werd het hout verwerkt en versnipperd. In totaal is er circa 25 m³ aan snippers en circa 30 m³ stamhout vrijgekomen.
Na het verlies van de treurwilg aan de Blankenslaan heeft de Bomenwacht nog slechts twee treurwilgen in het bestand, een in Anneveenschekanaal en een in Gasselternijveen. Beiden zijn ongeveer 100 à 120 jaar oud.