Aan ’t Loeg in Anderen staat een bijzondere, circa 120 jaar oude, Zilveresdoorn die de storm van 9 februari niet ongeschonden door is gekomen. Ondanks eerdere inspanningen en maatregelen om de boom vitaal te houden, is tijdens de storm een tak afgebroken en waren extreme maatregelen noodzakelijk.
De zilveresdoorn (Acer saccharinum) is een snelgroeiende boom met een brede waaiervormige kroon, oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Amerika. De boom heeft een leeftijdsverwachting van 100 tot 150 jaar oud, wordt gemiddeld 27 tot 34 meter hoog en heeft een gemiddelde omtrek van 5 tot 6 meter. Oudere bomen krijgen vaak te maken met gebreken, zo ook het exemplaar in Anderen. Schimmels kregen vat op het zachte hout en de boom is op verschillende plekken in de kroon uitgehold. Dat zijn overigens wel ideale plekken voor vogels om in te broeden en voor vleermuizen om in te verblijven.
Nest van een bosuil
In 2018 is naar aanleiding van onderzoek al besloten om takken uit de kroon te verwijderen om de boom in de top minder zwaar te maken. Dit moet ervoor zorgen dat de wind er minder vat op heeft. Toch kon niet worden voorkomen dat in februari 2020 een tak afbrak en een grote wond achterbleef. Om de veiligheid voor de omgeving te waarborgen en de boom nog een kans te geven is de kroon volledig ingenomen. Al het zware hout is verwijderd, waarbij de holtes bespaard zijn gebleven. Vlak voor de werkzaamheden vloog een bosuil uit een sterk uitgeholde arm (waar geen werkzaamheden plaatsvonden) naar een boom aan de overkant van de weg en in de holte lagen vier eieren. Na de werkzaamheden is de uil weer teruggekeerd op het nest.
Dankzij de noodmaatregelen kan de kroon in het voorjaar uitlopen en kan de boom nog ongeveer twintig jaar behouden blijven. Om de veiligheid te waarborgen zal de Bomenwacht regelmatig controles uitvoeren en het noodzakelijke onderhoud plegen. Langzaam zal de boom in vitaliteit achteruit gaan en uiteindelijk gekapt worden, maar tot die tijd is hij van grote waarde voor het landschap.
De Bomenwacht is onderdeel van Landschapsbeheer Drenthe en wordt mogelijk gemaakt door de provincie Drenthe, de Drentse gemeenten en particulieren. De Bomenwacht onderhoud bomen op gemeentelijke gronden, maar is ook actief voor particulieren. Kijk op onze website voor meer informatie.