Het blad dat in het najaar valt, wordt vaak gezien als een afvalproduct dat zo snel mogelijk moet worden aangeharkt en opgeruimd. Sinds enkele jaren is er een mooie bestemming voor dit zogenaamde afval en wordt er bokashi van gemaakt. Bokashi is gefermenteerd organisch materiaal en wordt gebruikt om de groeiplaatsen van bomen, akkers, weiden of plantvakken te verbeteren. In samenwerking met de gemeente Noordenveld maakte Landschapsbeheer Drenthe eerder deze maand van de in het najaar verzamelde blad maar liefst 1.500 ton bokashi! Voordat de bokashi kan worden verspreid moet de bladmassa nog minimaal 10 weken liggen rijpen.
Brinken en plantsoenen ‘horen’ er vooral netjes bij te liggen vindt men: het neergevallen blad wordt vrijwel ieder najaar opgeruimd. Terwijl het neergedwarrelde blad juist enorm belangrijk is en bijdraagt aan een gezond bodemleven. Denk hierbij aan de zichtbare planten en dieren, maar ook aan schimmels en bacteriën die niet met het blote oog zijn waar te nemen. Door onze ‘opruimdrang’, leeft en groeit er minder in de bodem, waardoor de beplanting bovengronds, zoals bomen en struiken, onvoldoende voedingsstoffen en mineralen tot zich krijgen. Om het bodemleven weer op gang te brengen is Landschapsbeheer Drenthe in samenwerking met de gemeente Noordenveld een aantal jaar geleden begonnen met het maken en verspreiden van bokashi. Een gezonde bodem kan beter omgaan met wisselende weersomstandigheden, bevordert het vochtvasthoudend vermogen en droogt minder snel uit in periodes van weinig neerslag.
Bokashi?
Bokashi is gefermenteerd organisch materiaal van plantaardige oorsprong. De grondstof kan van alles zijn, als het maar een plantaardige oorsprong heeft. Bokashi lijkt veel op compost, wat tevens ook een goed product is, maar dit is al deels voor verteerd. In de gefermenteerde massa blijven meer voedingsstoffen over waar het bodemleven, zoals bacteriën, schimmels en wormen, zich aan tegoed kunnen doen. Om van het verzamelde blad bokashi te kunnen maken, wordt het in een grote versnipperaar gestort en fijngemalen. Aan de gemalen bladeren worden vervolgens bacteriën en enzymen toegevoegd die het fermentatieproces op gang brengen. Om de juiste zuurgraad te creëren, wordt er steenmeelkalk toegevoegd. Het bewerkte blad wordt daarna in een kuilbult gereden en luchtdicht afgedekt. Hierna moet het minimaal tien weken rijpen; in die tijd fermenteert de bladmassa tot een bruikbare groeiplaatsverbeteraar en kan het product worden aangebracht op de gewenste locaties.
Pilot
Landschapsbeheer Drenthe is een aantal jaar geleden gestart met een pilotproject. Op verschillende brinken in de gemeente Noordenveld verspreiden we bokashi. De resultaten zijn na een aantal jaar al goed zichtbaar en veelbelovend: het gras en de bomen op de brinken groeien beter en blijven gedurende de droge zomers langer groen.