Op vrijdag 13 maart is er om 12.15 uur een feestelijke afsluiting van het project Natuurerven Midlaren. Dorpsbelangen Midlaren, de gemeente Tynaarlo, Landschapsbeheer Drenthe en de bewoners staan stil bij de activiteiten die zijn uitgevoerd om de erven en omliggende landschap te (her)inrichten vanuit historisch en ecologisch perspectief. Samen met Wethouder René Kraaijenbrink gaan de bewoners aan de slag met de laatste actie: het inzaaien van Drentse bloemenmengsels.
Feiten en cijfers
In totaal hebben vierentwintig erfeigenaren meer biodiversiteit gecreëerd op hun (boeren)erven en in het omliggende landschap. Dit is gedaan door onder andere het aanbrengen van meer diversiteit in de beplanting, het verwijderen van uitheemse beplanting, het plaatsen van (nest)kasten en het inzaaien van Drentse bloemenmengsels. Er zijn in totaal:
- 93 nestkasten opgehangen voor o.a. kleine vogels, steenuilen en vleermuizen;
- 0,2 hectare bloemenweiden ingezaaid;
- 700 m2 graanveld ingezaaid;
- 21 fruitbomen aangeplant;
- 221 meter haag aangeplant;
- 8 (solitaire) bomen geplant;
- 712 stuks bosplantsoen geplant;
- 65 meter struikenrij/-singels geplant;
- 11 bijenhotels geplaatst.
Landschapsbeheer Drenthe heeft de bewoners een uitgebreid advies gegeven voor de (her)inrichting van de erven, maar ook het duurzaam onderhoud heeft de nodige aandacht gehad. Tevens hebben diverse eigenaren het advies gekregen om hun erven anders te beheren. Denk hierbij aan het aanleggen en beheren van takkenrillen, extensiever beheren van grasland door middel van gefaseerd maaien, het open houden van zandige plekken ten behoeve van wilde bijen, het aanleggen van modderige plekken en het snoeien van fruitbomen.
De activiteiten en (her)inrichting is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de provincie Drenthe, gemeente Tynaarlo en het Gebiedsfonds Drentsche Aa. En niet onbelangrijk: de deelnemers hebben het werk op hun erf voor eigen rekening genomen. Door de grote betrokkenheid van de inwoners van Midlaren is het project een groot succes gebleken!